Hlavní obsah

Moskvou křižuje Tesla Cybertruck. Kutila přišla na 1300 dolarů

Svět bez obalu: Automobilový nadšenec Aleksander Trubnikov nechtěl čekat, až se začne Cybertruck sériově vyrábět. A proto si vytvořil vlastní verzi.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V listopadu 2019 představil americký vizionář a miliardář Elon Musk nový vůz Tesla Cybertruck, který – i díky svému futuristickému vzhledu – okamžitě vzbudil zájem mezi veřejností. Rus Aleksander Trubnikov zatoužil po vlastním. A má ho první.

Článek

Cybertruck budí vášně a kontroverze. Koluje historka, že se Elon Musk inspiroval designem nového pick-upu ve filmech s Jamesem Bondem a slavným vozem Lotus Esprit z roku 1976, který agent mohl přeměnit například na ponorku.

Jisté je, že z výrobní linky mají nové vozy sjet až v roce 2021.

Ruský automobilový nadšenec Aleksander Trubnikov se však rozhodl, že tak dlouho čekat nebude. A vytvořil si vlastní verzi. Už necelé dva měsíce po oficiálním představení Cybertrucku byl vůz spatřen, jak se projíždí v okolí Moskvy.

Pochopitelně – fanoušci Trubnikovova kanálu na YouTube věděli, že se jedná jen o repliku. A že futuristický kabát auta skrývá uvnitř ruskou automobilovou ikonu. Základem není hi-tech system s elektromotorem, ale klasická Lada Samara.

Oproti originálu nemá ruský Cybertruck nerozbitná skla, ale plexisklo. Je vyroben ze železných plátů a má klasickou pětistupňovou převodovku.

Jak se svěřil Trubnikov v rozhovoru s novináři RFE/RL: „Lidé reagovali docela pozitivně, zvláště když zjistili, že se jedná o VAZ-2109. Byli z toho opravdu překvapeni. Samozřejmě bylo mnoho lidí, kteří nedokázali v tomto voze objevit tzv. deviatku, ale dá se to poznat podle interiéru. Našli se i lidé, kteří byli přesvědčeni, že se jedná opravdu o Cybertruck od Tesly. Co se týká nákladů, tak nás to stálo 1300 dolarů, a to včetně ceny původního auta.“

Konstruktéři se nakonec rozhodli, že svůj vůz prodají, a to za 666 666 rublů, tedy přibližně 245 tisíc korun.

Tesla eviduje už 250 000 objednávek na budoucí Cybertrucky. Originál od Tesly byl na veřejnosti spatřen jen jednou, když si s ním Elon Musk zajel na večeři do jedné restaurace v Malibu. V tuto chvíli je tak Trubnikovův model jediný svého druhu, který regulérně jezdí v běžném provozu.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované