Hlavní obsah

Moskvu rozlítila prohlídka letadla Aeroflotu. Z Ruska odejde dalších 27 britských diplomatů

Diplomatické spory mezi Ruskem a Velkou Británií se stupňují.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Série diplomatických sporů mezi Velkou Británií a Ruskem pokračuje.

Článek

Moskva v sobotu vyzvala k odchodu dalších nejméně 27 britských diplomatů z Ruska.

Už předtím si obě země kvůli případu vražedného útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v Británii vzájemně vyhostily 23 diplomatů.

Nyní v nové vlně vyhošťování však Moskva podle všechno jmenovitě neurčila, kdo z britského diplomatického zastoupení má odejít, a ponechala výběr osob na britské straně.

Na další snížení stavů mají Britové měsíc, zatímco první vyhoštění diplomaté měli na sbalení osobních věcí a odcestování týden.

„Žádali jsme o rovnováhu. Britové mají o 50 diplomatů více než Rusové,” řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Na dotaz, zda to znamená, že Londýn bude muset odvolat přesně 50 diplomatů, odpověděla: „Něco přes 50.”

Mezi Ruskem a Británií se pak řeší ještě další incident, a to páteční zásah britských úřadů, které na londýnském letišti Heathrow nechaly prohledat letadlo ruské společnosti Aeroflot.

Rusko teď po Spojeném království důrazně požaduje oficiální vysvětlení tohoto kroku, který Britové označili za rutinní bezpečnostní záležitost.

Ruské velvyslanectví v Londýně tvrdí, že policejní kontrola byla mimořádná a že šlo o nehoráznou provokaci. Londýnská policie to popřela.

Ruský velvyslanec Aleksandr Jakovenko kontrolu spojil s případem otravy Skripala. Británie se podle Jakovenka chová velmi nezodpovědně.

Pokud Rusko nedostane vysvětlení, bude považovat kontrolu letadla ruské společnosti za nelegální a vyhradí si právo chovat se podobně vůči britským leteckým společnostem, uvedlo ruské ministerstvo dopravy.

Reklama

Doporučované