Hlavní obsah

Mossad chce právě tebe! Náborová akce izraelské rozvědky poprvé cílí jen na ženy

Mossad má náborovou kampaň zaměřenou na ženy.

 

Reklama

Stejně jako v armádě, tvoří i ve slavné izraelské tajné službě část zaměstnanců ženy. Mossad jich ale chce víc.

Článek

„Potřebujeme silné ženy," hlásají reklamy v izraelském tisku. „Nezajímá nás, co jste dělaly, zajímá nás, kdo jste." Na zaměstnání ve zpravodajské službě láká tmavá silueta ženy. Je to poprvé od vzniku Mossadu v roce 1949, kdy náboráři cílí výhradně na něžné pohlaví.

Služba žen v izraelských bezpečnostních složkách přitom není nic neobvyklého. Povinně musí absolvovat vojenský výcvik a v samotném Mossadu jich pracuje kolem čtyřiceti procent - víc než polovina z nich na vyšších pozicích.

„Ženy mají ve válce špionů nespornou výhodu, jsou schopné multitaskingu a dokážou pro dosažení cíle potlačit své ego," vyzdvihoval bývalý ředitel Mossadu Tamir Parado přínos špionek Izraeli v listu The Jerusalem Post.

Agentka Cindy

List také připomněl slavný případ, ve kterém hrála hlavní roli špionka Cindy. Svedla technika jaderné elektrárny Mordechaje Vanunu, který britskému tisku vyzradil izraelská jaderná tajemství včetně programu na výrobu jaderných zbraní.

Agentka Cheryl Haninová s krycím jménem Cindy ho vylákala z Londýna do Říma, kde ho další agenti Mossadu zdrogovali a následně odvezli do Izraele. Vanunu stanul před soudem a dostal osmnáctiletý trest.

Reklama

Související témata:

Doporučované