Hlavní obsah

Most-Híd žádá předčasné volby. Když nebudou, opustí Ficovu koalici

Most-Híd žádá předčasné volby. Důvodem je vzniklá situace okolo vraždy novináře Jána Kuciaka. Pokud ostatní koaliční partneři na požadavek nejmenší vládní strany nepřistoupí, Most-Híd koalici opustí.

Reklama

Článek

Nejmenší slovenská vládní strana Most-Híd žádá v reakci na politickou krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vypsání předčasných voleb. V případě, že koaliční strany k dohodě o nových volbách nedospějí, Most-Híd vystoupí z tříčlenné koalice premiéra Roberta Fica. Novinářům to po dnešním jednání širšího vedení strany Most-Híd řekl její předseda Béla Bugár. Dodal, že Fico, který je předsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, konání předčasných voleb při jednáních odmítl.

„Republiková rada Most-Híd pověřuje vedení strany jednat s koaličními partnery o možnostech předčasných parlamentních voleb. Pokud tato jednání budou neúspěšná, strana Most-Híd vystoupí z vládní koalice,“ řekl Bugár po zhruba osmihodinovém jednání širšího vedení své strany.

V případě odchodu strany Most-Híd z koalice by Ficova vláda ztratila ve sněmovně většinu.

Slovenská národní strana, třetí koaliční partner, se dříve během dne vyslovila pro uspořádání předčasných voleb, pokud vláda přijde o většinu ve sněmovně.

Předčasné volby nebo zásadní rekonstrukci vlády jako řešení stávající krize důvěry lidí ve stát po vraždě novináře a jeho partnerky navrhl před více než týdnem prezident Andrej Kiska.

„Pokud dojde k dohodě o předčasných volbách, naši ministři zůstanou ve vládě,“ řekl Bugár. Neuvedl, zda jeho strana podpoří návrh na vyslovení nedůvěry Ficovu kabinetu, který minulý týden oznámily nejsilnější opoziční strany.

Podle Bugára by se předčasné volby měly uskutečnit mnohem dříve než v listopadu, kdy se v zemi budou konat komunální volby. Spojení komunálních a parlamentních voleb navrhovala hlava státu.

Zkrácení čtyřletého funkčního období současné Ficovy vlády, která nastoupila do úřadu před dvěma lety, by měl ústavním zákonem schválit parlament. K takovému kroku je zapotřebí třípětinová většina všech 150 poslanců, kterou koalice ani opozice samostatně nedisponují. Pro předčasné volby se dříve vyslovily všechny opoziční strany.

Strana Most-Híd před více než týdnem vybídla k demisi ministra vnitra za Směr-SD Roberta Kaliňáka, který tak učinil v pondělí dopoledne. Již minulý týden někteří představitelé strany Most-Híd zase kritizovali premiéra Fica za jeho výroky, kterými obvinil prezidenta Kisku například z mocenských her v souvislosti s návrhy hlavy státu na řešení politické krize v zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované