Hlavní obsah

Most mezi Krymem a Ruskem stojí už rok. Slouží, ale je i zneužívaný

Most mezi Ukrajinou a Krymem stojí už rok. Co okupovanému poloostrovu přinesl? Rozhovor s analytikem AMO Pavlem Havlíčkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to přesně rok, kdy nový silniční most spojil Rusko a Krym. Most nechal postavit Kreml po okupaci ukrajinského poloostrova. Je koncipován jako dvojitý most a slouží pro silniční a železniční dopravu. Co okupovanému poloostrovu přinesl, shrnul v rozhovoru pro Seznam analytik AMO Pavel Havlíček.

Článek

Most na Krym do značné míry usnadnil místním život. Ale je také symbolem propagandy.

„Místní obyvatelstvo skutečně bylo do stavby mostu odříznuto od okolního světa, ať už od Ukrajiny, se kterou je Krymský poloostrov přirozeně spojen, či námořní dopravou, kterou sankcionuje Západ a Evropská unie. To znamená, že toto je takové symbolické výročí a je to symbolické otevření cesty a propojení s Ruskou federací, která nelegálně anektovala tento poloostrov v roce 2014,“ říká analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Most je podle něj ovšem často zneužíván k blokování vodní cesty. „K takové události došlo v listopadu minulého roku při takzvané kerčské krizi. Ruská federace nejenže začala blokovat přístup do moře, ale zneužívá výstavby toho mostu, aby limitovala námořní dopravu a přístup ukrajinský plavidel do přístavů. To je velký problém a doteď ta situace není řešena. Rusko pokračuje ve své agresi,“ míní Pavel Havlíček.

Je šance, že se situace změní v červnu s nástupem nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského? I na to odpovídá analytik v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované