Hlavní obsah

Most představil projekt modulového bydlení na sídlišti v Chanově

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Most projednávalo projekt modulového bydlení na sídlišti v Chanově, který obývají především Romové. Na radnici se sešlo kvůli epidemické situaci jen několik zastupitelů a dva občané sídliště. Stavět se začne letos.

Článek

Projekt je hotový. „Jedná se o záměr výstavby jednoho modulového domu s celkem 18 bytovými jednotkami,“ řekl mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST). Devět bytů bude mít dispozici 3+kk a rozlohu přes 60 metrů čtverečních a devět 2+kk a zhruba 44 metrů čtverečních.

Náklady na realizaci včetně základové desky, inženýrských sítí a vybavení se pohybují okolo 25 milionů korun. Město investici zaplatí ze svého. „My si pořád myslíme, že by pomocí dotace byla možná rekonstrukce stávajících bloků, kdy by město mohlo ušetřit velké peníze, které teď budou v částce zhruba 1,5 milionu korun na jednu rodinu vynaloženy na kontejnerové bydlení,“ uvedl Jan Hrubeš (Piráti a Zelení pro Most).

„Potvrdilo se, že není možné čerpat peníze ze státního programu, protože je to segregace, rozšiřování sociálně vyloučené lokality,“ řekl s tím, že debata se vedla spíše o technických záležitostech a nikoliv sociálních.

Několik zdevastovaných panelových domů město nechalo v minulosti zbourat. Zastupitel Adam Komenda (nez.) míní, že nejlepší by bylo opravit ty zbylé, a to s pomocí místních. V současnosti lidé bydlí i v poničených domech. „Kritici by si měli uvědomit to, že tyto nemovitosti jsou v majetku města, a pokud by tam došlo k nějaké nenadálé události, tak odpovědné bude město,“ uvedl Paparega. Modulové bydlení do této lokality podle primátora patří. „Nejedná se o žádné rozšiřování sociálně vyloučené lokality, zkrátka kapacitu, kterou bychom neměli využívat, chceme nahradit tou, která by odpovídala trendům a hygienickým standardům dnešní doby,“ uvedl primátor.

Rekonstrukce stávajících objektů s pomocí místních je podle Paparegy nereálná a je to nehospodárné. „Místní nejsou kvalifikovaní a zpravidla nechtějí pracovat,“ uvedl. „Já si myslím, že je to nadstandard. Já to schvaloval už dříve, ale dneska poprvé jsem viděl, jak to vypadá,“ uvedl Petr Bažo, který žije v Chanově 35 let. „Pokud bych měl možnost, určitě bych tam šel,“ uvedl. Někteří místní jsou přesvědčeni, že o nové bydlení lidé zájem mít nebudou. „Nikdo tam jít nechce,“ řekl ČTK Ján Chromý z Chanova, který na dnešním projednávání nebyl. „Nikdo mě nepozval,“ řekl.

Město chtělo záměr představit přímo v Chanově, kvůli epidemii tak ještě neučinilo, v plánu to nadále podle Paparegy je. Debata dnes podle Patricie Prokešové (ANO) byla přínosná. „Nejsem úplně přívrženec modulového bydlení, ale nesouhlasím ani s rekonstrukcí těch bytových domů. Výhodu modulového bydlení vidím v jeho deklarované nezničitelnosti,“ uvedla Prokešová, která učí na základní škole v Chanově. „Oni (obyvatelé sídliště) se bojí, kdo v těch bytech bude bydlet, aby to nebyli Romové ze Slovenska, z Janova (v Litvínově) nebo jiných vyloučených lokalit v Mostě. Město přislíbilo, že sociální odbor bude nájemníky vybírat,“ uvedla Prokešová.

Reklama

Doporučované