Hlavní obsah

Most ve Svítkově bude měsíc zavřený, vedle vzniká nová lávka pro pěší a cyklisty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Most přes Labe v Pardubicích, který spojuje Svítkov a Rosice, bude kvůli stavbě nové lávky pro pěší a cyklisty od 15. září do 30. října zavřený. Nová lávka bude hotová do konce roku, práce mají zpoždění zhruba měsíc.

Článek

Lávku staví městský obvod, aby zlepšil spojení dvou čtvrtí. Denně po jednostopém mostě projede kolem 5000 aut, zároveň přes něj chodí pěší a jezdí cyklisté. Dopravní situaci zlepší lávka.

Stavba by měla skončit ještě v letošním roce. Náklady budou 40 milionů korun, 80 procent je dotace z Evropské unie. „Jde o bezpečné spojení ze Svítkova do Rosic a obráceně. Před dvěma lety jsme zkolaudovali cyklostezku, která končí před mostem. Lávka bude bezpečnostní prvek pro cyklisty a chodce,“ řekl starosta městského obvodu VI Petr Králíček (Pardubice pro lidi).

Stavební firma, která pracuje od května, navezla do řeky 2200 tun lomového kamene a lávku staví z vody. Kvůli tomu, že Labe není splavněné, nelze tam přivézt velké technologie lodí. Práce se nakonec o něco zdržely, protože stoupla během dešťů hladina vody a dělníci nemohli pracovat.

„Během uzavírky potřebujeme dodělat dokončovací práce na komunikacích, jiná možnost, než most zavřít, není. Pilíře máme připravené na souši a začínáme dělat pilíř ve vodě. Kámen, který je ve vodě, po dokončení lávky zase vybagrujeme, vyhloubíme dno do hloubky 3,3 metru. Nezůstane tu po nás ani kamínek,“ řekl stavbyvedoucí Luboš Netolický.

Nová lávka bude stát směrem od Svítkova po levé straně současného mostu, využije mostních pilířů, které tam jsou. „Lávka bude vypadat podobně jako most, kopírovat jeho tvar, jen bude modernější. První dojem bude, že se jedná o jeden most rozdělený uprostřed zábradlím,“ dodal Netolický.

Reklama

Doporučované