Hlavní obsah

Motiv vraha policistů z Iowy zůstává neznámý, podezřelý skončil v nemocnici

 

Reklama

Scott Michael Greene zůstává hospitalizovaný v nemocnici, podle jeho dcery je psychicky nemocný.

Článek

Scott Michael Greene, který je hlavním podezřelým z vraždy dvou policistů v Iowě, zůstává nadále v nemocnici. Konkrétní důvody hospitalizace policie neuvedla a nejasný je i motiv dvojnásobné vraždy. Podle jeho dcery může za útok psychická nemoc Greena.

Jisté je, že šestačtyřicetiletý muž nebyl policii neznámý. Problémy se zákonem měl už dříve, a to několikrát.

Poslední spor se odehrál letos 14. října. Greene na fotbalovém zápase na střední škole mával jižanskou konfederační vlajkou, která je symbolem Jihu v dobách americké občanské války a dnes slouží jako vyjádření nadřazení bíle rasy nad Afroameričany, na fanoušky tmavé pleti a natáčel se u toho. Poté, co si někteří začali na Greena stěžovat, ho police ze stadionu odvedla. To se mu ale nelíbilo a bránil se tím, že jde pouze o nenásilný protest. Video s fotkou ze stadionu poté nahrál na YouTube.

Před dvěma lety zase na parkovišti urážel Afroameričana a vyhrožoval mu, že ho zabije. Police ho následně obvinila z prvního stupně obtěžování a dostal roční podmínku.

V roce 2001 zatkla Greena policie za domácí násilí, soud ale poté obvinění z důvodů, které nejsou veřejně známy, stáhl.

Hádka s matkou skončila zatčením

Naposledy měl spory se svou matkou. Tři dny po incidentu z fotbalového zápasu proběhla velká hádka mezi ním a Patricií Greenovou (66), se kterou bydlel. Ta na něj začala křičet a strhla mu z krku řetízek, který měl po svém otci. Potyčka skončila tím, že měl poškrábaný obličej. Greene celou roztržku natáčel a poté video ukázal policii, což vedlo k matčině zatčení. Později ji na kauci propustili, obdržela ale zákaz stýkání se se svým synem.

Patricii Greenovou se policii zatím nepodařilo zastihnout. Greenovi sousedé ale byli z činu šokováni. Podle nich se poslední dobou nechoval nijak divně, ačkoli připustili, že jim vždy připadal problémový.

Greene má dva syny a dceru. Ta po útocích na svůj Facebook nahrála fotku, na které je napsáno, že na Scottově životě záleží. Dcera k fotce uvedla následující: „Byl to také milující táta, děda a nejlepší chlap, jakého znám. Byl velmi, velmi psychicky nemocný. (…) Provedl největší chybu, se kterou bude muset žít do konce života, ale já se k němu nikdy neotočím zády.” Fotka vyvolala spoustu rozzlobených komentářů.

K výslechu zatím nedošlo

Vraždy se odehrály v úterý na iowském předměstí Des Moines. Tělo prvního policisty našli jeho kolegové krátce po půlnoci. Zhruba o 20 minut později byl nedaleko v iowské metropoli objeven druhý zastřelený policista, který se původně na výzvu centrály vydal řešit případ první střelby.

Policie zorganizovala velkou pátrací akci, při níž dospěla k závěru, že podezřelým je šestačtyřicetiletý Scott Michael Greene, který cíleně likviduje policisty.

Chladnokrevnost činu zaskočila i seržanta policejního sboru Des Moines Paula Parizka: „Cítíme se, jako kdybychom ztratili někoho blízkého, zlomilo nám to srdce.”

Když policie Greena zatkla, odvezla ho do nemocnice, jelikož si stěžoval na zdravotní problémy. Detaily o zdravotním stavu policie neuvedla, ale vyšetřovatelé očekávají, že Greena lékaři už brzy propustí. Policie tak zatím neměla možnost Greena ani důkladně vyzpovídat.

Spousta škol v okolí byla ve středu preventivně zavřena. Demokraté zároveň zrušili předvolební mítink Hillary Clintonové, který se měl konat právě v Des Moines.

Reklama

Související témata:

Doporučované