Hlavní obsah

Modlitbou pro Martu protestoval proti Zemanovi. Soud řeší zásah policistů proti zvukaři

Foto: Vojtěch Gavriněv

Jaroslav Hensl (vlevo).

Reklama

Maskovaní policisté Jaroslava Hensla zadrželi při setkání prezidenta s občany v Lipníku nad Bečvou. Odvezli ho na místní stanici, kde odmítl podepsat předložený protokol. Příležitostný zvukař žaluje ministerstvo vnitra za nepřiměřený zákrok.

Článek

Pražský městský soud projednává žalobu IT pracovníka a příležitostného zvukaře Jaroslava Hensla na ministerstvo vnitra. Policisté muže zadrželi poté, co při setkání prezidenta Miloše Zemana s občany v Lipníku nad Bečvou pustil píseň Modlitba pro Martu. Hensl požaduje, aby soud označil policejní zákrok za nepřiměřený.

Incident se stal 8. listopadu 2017 při Zemanově návštěvě Olomouckého kraje. Několik desítek lidí v Lipníku vyjadřovalo nevoli vůči prezidentovi zdviženými červenými kartami, podle Hensla tak protestovali proti jeho chystané kandidatuře v blížících se prezidentských volbách. Hensl pustil hudbu z okna prvního patra přilehlé budovy restaurace.

Druhý muž měl původně z okna spustit českou vlajku, policisté ale ještě před shromážděním za oběma muži zašli a řekli jim, že nemají narušit shromáždění.

„Přišli dva muži, představili se jako zástupci policie, prokázali se plackou a řekli, že jsou tam vysláni z důvodu zabezpečení ochrany pana prezidenta,“ popsal Hensl. „Řekli jsme jim, že chceme pustit skladbu, která bude trvat tři minuty, a potom odtamtud odejdeme a mítink nenarušíme.“

Vlajku na žerdi by prý mohli policisté vyhodnotit jako ohrožení, nakonec ji tedy protestující použili na ulici pod okny. Policisté také chtěli, aby bylo v místnosti rozsvíceno a okno bylo zavřené, podle Hensla by ale v takovém případě nebyla hudba slyšet, proto okno pootevřel.

Maskovaní policisté: Okamžitě to vypněte

Z videozáznamu, který soudkyně přehrála, je zřejmé, že byla píseň na pódiu dobře slyšet. Lidé na vzdálenější části náměstí blízko Henslovy aparatury tak nemuseli dobře slyšet úvodní projev. Podle zástupce ministerstva vnitra je tak patrné, že měla policie důvodné podezření na přestupek proti shromažďovacímu zákonu, a zákrok byl tedy oprávněný.

Hensl ale oponuje tím, že první řečník, jehož projev mohla hudba narušit, byl starosta Lipníku Miloslav Přikryl, který setkání s prezidentem svolával a byl za něj odpovědný. Podle Hensla mohl starosta požádat pořadatelskou službu nebo policii, aby zasáhla, policisté ale zřejmě na žádný pokyn nečekali a jednali z vlastní iniciativy.

Několik maskovaných policistů vstoupilo k Henslovi do místnosti. „Okamžitě to vypněte!“ řekl podle obžaloby šéf zasahujících policistů. „Tak jsem to stáhl. Čekal jsem, co bude dál,“ řekl u soudu Hensl. „Když jsem to chtěl vypnout, tak už mi to nedovolili, takže to dohrálo samo potichu,“ dodal.

Policisté poté zvukaře legitimovali a odvezli na služebnu, kde s ním sepsali protokol. Hensl ho odmítl podepsat. Po třetí větě mu prý bylo jasné, že jsou v něm některé věci uvedeny chybně, policisté ale zápis upravovat nechtěli.

„Odešli a dali mě místním a ti se mě ptali, proč tam jsem,“ popsal u soudu zvukař. „On se ptal: ‚Ta hudba nebyla součástí programu?’ ‚Ne.‘ ‚Aha, já myslel, že to tam patří.‘ Pustili mě a od té doby se nic dalšího nedělo.“

Henslovo jednání policie vyhodnotila jako přestupek proti shromažďovacímu právu, za který muži hrozila pokuta až 15 000 korun. Podle závěru úřadů se ale přestupku nedopustil.

Pražský městský soud jednání odročil, aby se mohli přijít vyjádřit také očití svědci, například starosta Lipníku Přikryl.

Žaloba proti ministerstvu vnitra vznikla už před dvěma lety a původně mířila také proti policii. Henslovi dala mezitím za pravdu ombudsmanka, rád by ale stejný verdikt slyšel také od soudu. Finanční ani žádnou jinou kompenzaci nepožaduje.

Reklama

Doporučované