Hlavní obsah

MotoGP bude závodem duchů. Z jezdců se v Brně kvůli epidemii stanou QR kódy

Masarykův okruh letos musí oželet MotoGP s diváky.Video: Jan Kozel, Tomáš Mitvalský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno se chystá na motocyklový šampionát bez diváků. Podnikatelé i obce počítají desetimilionové ztráty.

Článek

Zavřené kempy, prázdné tribuny a na dráze nikdo bez negativního testu na covid-19. Brno zažije poprvé v historii motocyklovou Velkou cenu bez obvyklé atmosféry. Největší pravidelná sportovní akce v Česku sice už za týden zamíří na Masarykův okruh, ale zapíše se do kategorie těch nejpodivnějších. „Do areálu se dostanou lidé jen se zvláštním povolením. Každý, včetně jezdců, dostane přidělený speciální QR kód, podle nějž jej identifikují,“ uvedla ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Elektronické údaje kontrolorům také potvrdí, že má dotyčný negativní test na koronavirus. „Bez něj se na okruh nikdo nedostane. Testování zaměstnanců chystáme v několika vlnách,“ dodala Ulmanová. Začne už v pátek.

Šampionát má za sebou dva úvodní podniky ve španělském Jerezu. „Promotér vychází z aktuálních zkušeností, opatření se mění ze dne na den. Máme z toho hlavu kolem, ale věříme, že to dobře dopadne,“ dodala ředitelka.

V areálu vznikne 11 občerstvovacích stánků pro závodní týmy. Suroviny pro přípravu jídel si nechají speciálně dovážet a testovat. Jezdci z jednotlivých závodních kategorií se vzájemně nesmějí potkávat. „Okruh i paddock budou rozdělené do sektorů. Do styku s jezdci v podstatě nepřijdeme,“ popsala Ulmanová. Lidé kolem trati budou mít ochranné roušky, někteří i štíty. „Každá pozice to má jasně dané,“ upřesnila.

Za loňský závodní víkend dorazilo na okruh 186 tisíc fanoušků. Letos budou tribuny prázdné. Namísto pětistovky akreditovaných novinářů dorazí jen hrstka. Fotit budou pouze čtyři fotografové.

Závod se také kromě fandů musí obejít bez obvyklých rituálů. Na startu budou chybět hostesky, otazník visí nad vyhlášením vítězů. „Poháry už dorazily, ale netušíme, jestli si je jezdci po závodech převezmou nebo už budou nachystané,“ doplnila ředitelka.

MotoGP v Brně každý rok bojuje s dohady ohledně financování. Kritici jí vyčítají drahé náklady. Zalistovací poplatek loni činil v přepočtu 111 milionů korun. Většinu částky, kterou si účtuje španělský promotér Dorna Sports, pokryly peníze od vlády, kraje a města. Příznivci oponují, že to každý rok bohatě pokryjí příjmy na daních. Podle dřívějších analýz díky fandům přiteče do státní kasy okolo čtvrt miliardy korun.

Jenže fandové letos nepřijedou. Pořádající Spolek pro MotoGP, tvořený krajem a městem, přijde jen na vstupném o více než šedesát milionů korun. Další ztráty počítají okolní obce a podnikatelé. Majitelé ubytovacích zařízení při Grand Prix běžně zdražují až na čtyřnásobek. Letos nic podobného nechystají, hosté hromadně ruší rezervace.

Třeba Hotel Žebětínský dvůr přijde asi o milion korun. „Ta akce je stěžejní na udržení chodu hotelu. Jsme na ní hodně závislí. Polovina rezervací je zrušená,“ sdělil manažer hotelu Václav Živný.

Ubytuje se tam alespoň část závodních týmů, což platí i pro některé větší hotely v centru Brna.

Absence fandů nejvíc dopadá na menší hotely a kempy. Třeba kemp Hana ve Veverské Bítýšce spoléhá hlavně na zahraniční turisty. „Na Velkou cenu jezdí pravidelní hosté, často starší lidé. Rezervace se většinou řeší rok předem. Nyní jich máme odřeknutých asi 80 procent. Lidé mají strach,“ uvedla majitelka Hana Musilová. Nasát atmosféru přijedou jen skalní fanoušci.

Neotevře se ani největší kemp Start, který leží jen pár stovek metrů od okruhu. Na MotoGP tam běžně míří několik tisíc hostů. „Letos nemá smysl otevírat,“ uvedl provozovatel Leopold Jelínek. Ztráty komentovat nechtěl.

Se změnami se smiřují také okolní obce. Třeba nedaleké Ostrovačice běžně nabobtnají o dvacet tisíc lidí. Letos tam nepočítají s tradičními opatřeními. „Ať už se jedná o provoz parkoviště, delší otevírací dobu obecního obchodu či tržiště. To všechno škrtneme,“ uvedl starosta Tomáš Hájek (SNK).

Radnice přijde o stovky tisíc korun. „Jen ze vstupného jsme měli na daních každý rok 200 tisíc korun,“ dodal starosta. Koronavirus se negativně podepíše i na celkově nižší částce v rozpočtovém určení daní. „Dohromady přijdeme o víc než dva miliony korun,“ vypočetl starosta.

V obci zůstanou zavřené dva ze čtyř kempů, další čekají jen zlomek hostů. „Běžně máme už od středy před závodním víkendem plno. Většinu tvoří zahraniční hosté. Vypadá to, že přijede jen desetina, i když se to dopředu špatně odhaduje,“ uvedla provozovatelka Campu Alpa Andrea Sítařová.

Vláda podpořila akci, i přestože letos regionu přinese jen zlomek peněz. Pořádající spolek s promotérem kvůli koronaviru dohodl dvouletou smlouvu. Zalistovací poplatek za oba ročníky bude necelých 190 milionů korun. „Je to bonus za to, že letos uspořádáme cenu za snížených podmínek, proto byla nabídka Dorny docela zajímavá,“ řekla už dříve pro Seznam Zprávy ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Brněnské Grand Prix začne v pátek 7. srpna kvalifikacemi, v neděli se jedou hlavní závody.

Reklama

Doporučované