Hlavní obsah

MotoGP v Brně hrozí konec. Vláda se ptá, kam peníze na Velkou cenu mizí

Foto: ČTK

Velká cena v Brně zažívá další otřes. Vláda prozatím neschválila dotaci.

Reklama

Vláda neschválila dotaci na letošní MotoGP v Brně. Podle Babiše nemá dostatečné informace, kam peníze na MotoGP přesně půjdou. Jednání o dotaci se vláda rozhodla odložit. Chce vědět víc informací.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj podalo návrh na dotování brněnské MotoGP. Vláda ho ale neschválila. Není jí jasné, kde peníze končí. Promotérská společnost Dorna hrozí, že se Spolkem pro organizaci MotoGP nebude chtít dále spolupracovat a MotoGP se v příštím roce na Masarykově okruhu v Brně pojede naposledy. Jihomoravský kraj ani město Brno se ale Velké ceny nechce vzdát. Jeho budoucí existence je nyní v rukou vlády. „Bez podpory státu to nezvládneme,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Spolek pro organizaci MotoGP požaduje po ministerstvu 65 milionů korun. Samotné město Brno minulý týden schválilo dotaci 15 milionů. Jihomoravský kraj se již dříve rozhodl Grand Prix podpořit částkou 25 milionů korun. Město i kraj částku navýšilo o pět milionů oproti původnímu plánu.

Vláda naposledy přidělila na MotoGP 39 milionů korun. „Je to sice významná sportovní akce, ale poplatky pro zahraničního majitele jsou až 123 milionů, jsou tam i různí příjemci jako pronájem dráhy a podobně. Vlastně přesně nevíme, kde všechny peníze mizí,“ řekl Andrej Babiš.

Vláda požaduje po Spolku detailní popis toho, kdo je finálním příjemcem peněz. „Peníze dostává pravděpodobně Dorna, jistě to ale nevíme,“ dodal Babiš. Jednání o dotaci Velké ceny bude pokračovat, až Jihomoravský kraj a město Brno dodá další informace. Babiš také vyslovil záměr se znovu podívat na náklady města a kraje.

Brněnský exprimátor Petr Vokřál o finanční podpoře ministerstva pro místní rozvoj jednal už v předešlých letech. „S paní ministryní Dostálovou jsem byl v kontaktu ještě v době, kdy jsem byl primátorem,“ řekl Seznamu Vokřál.

Po loňském ročníku závodu, který dotovalo ministerstvo školství, zůstal dluh téměř 32 milionů. To ho ale odmítlo zaplatit. Spolek pro MotoGP ho potom zažaloval. Letošní ročník už MŠMT odmítlo financovat. Tisková mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová Seznamu sdělila, že Spolek nesplnil dotační podmínky.

Pokud Spolek pro MotoGP doplní informace, které požaduje vláda, o udělení dotace by kabinet mohl jednat v příštím týdnu.

Reklama

Doporučované