Hlavní obsah

Motokrosař Podmol chce startovat na Dakaru, možná už v roce 2020

Freestyle motokrosař Podmol zatím nechce obětovat kvůli Dakaru kariéru v FMX.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Libor Podmol loni skončil v seriálu mistrovství světa freestyle motokrosařů na druhém místě. Jedním z jeho cílů je ale i Dakar.

Článek

Salta se na dunách dělají jen těžko, freestyle motokrosař Libor Podmol přesto sní, že i na písku jednou přemet s dálkovou motorkou zvládne. Hlavně si chce ale v terénu zkusit vytrvalostní závod. A rovnou ten nejtěžší, slavný Dakar.

Na jeho startu by se mohl objevit v roce 2020. I kvůli tomuto snu letos změnil značku motocyklu. Z Yamahy přesedlal na Husqvarnu, která má na Dakaru jeden z elitních týmů.

„Na Yamaze jsem byl pět let a letos jsem přelezl na Husqvarnu, a to mi dalo novou chuť do ježdění. Lidi s Husqvarna týmu jsou navíc ke mně cool a já jsem rád, že můžu reprezentovat firmu, kterou to baví,“ říká Freestyle motokrosař Libor Podmol.

Mistr světa FMX a dvojnásobný vítěz slavných X-Games si projel v roce 2017 Dakar v doprovodném vozidle a na další rok plánoval, že by se do vytrvalostního závodu pustil se startovním číslem.

Nakonec ale účast na dakarské rallye odložil, protože nechtěl obětovat dobře rozjetou sezónu mistrovství světa. V uplynulém ročníku si připsal druhé místo. S Dakarem ale ve svých plánech stále počítá.

„Chtěl bych říct, že určitě pojedu Dakar, ale nevím, jestli to bude v roce 2020, protože budu muset dát na druhou kolej mou freestylovou kariéru. Letos mě to ale z nějakého důvodu baví víc než dřív. Dakar je navíc taky pěkně drahý a abych všechno platil ze své kapsy, to se mi úplně nechce,“ dodává ke svým plánům Podmol.

Nejen peníze, ale i příprava na dálkový závod bude rozhodovat o úspěchu či neúspěchu. Třiatřicetiletý freestylový jezdec se totiž Dakaru nechce jen zúčastnit, ale závodit o co nejlepší umístění.

„Určitě bych chtěl startovat na třech závodech mistrovství světa v rallye, které se jedou v průběhu roku, a trávit na motorce co nejvíce času. Dát si párkrát Praha-Ostrava po polních cestách a podobné štreky,“ přemýšlí Podmol o tréninku na Dakar.

Zatímco letos vedla trať Dakaru z Peru do Bolívie a Argentiny, příští ročník přivítá poprvé v historii jen jediná země - Peru. Libor Podmol bude lednový Dakar sledovat pouze jako divák. V jaké roli ho uvidíme v roce 2020, na to si musíme počkat.

Reklama

Související témata:

Doporučované