Hlavní obsah

Motorkáři podpoří společnou jízdou válečné veterány

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Motorkáři podpoří společnou jízdou válečné veterány české armády. Účastníci akce koupí vstupenky přispějí do fondu solidarity, který byl před několika lety založen právě na pomoc válečným veteránům a jejich příbuzným.

Článek

Akce Bikers for Veterans (Motorkáři veteránům) se uskuteční 12. září, motorkáři pojedou z Prahy do Luštěnic na Mladoboleslavsku. ČTK to řekl jeden z organizátorů Pavel Pokora.

„Jsme aktivní jezdci na motocyklech a zároveň chceme být prospěšní lidem, kteří se ne vlastní vinou ocitli v těžké životní situaci a kterým chceme pomoci,“ zdůvodnili nultý ročník charitativní akce pořadatelé na svém webu. Inspiraci nalezli ve Spojených státech, kde jsou akce pořádané na pomoc pro válečné veterány běžnou záležitostí. Cílem je pomoct vojákům, kteří byli zraněni například na vojenské misi v zahraničí. „Cítíme, že v naší zemi nemá podpora těmto občanům náležitou publicitu,“ uvedli organizátoři.

Akce se měla konat již na konci června, kvůli pandemii koronaviru ji ale pořadatelé odložili na září. Změnit museli i cíl, původně měla jízda skončit ve vojenském muzeu v Lešanech. Náhradním cílem se stalo automuzeum Pelechov v Luštěnicích.

Pořadatelé se spojili s Vojenským fondem solidarity, kterému získané peníze věnují. Záštitu nad akcí převzala brigádní generálka Lenka Šmerdová, která Vojenskému fondu solidarity předsedá. „Organizace celé akce je bez nároku na honorář. Veškerý výtěžek bude předán Vojenskému fondu solidarity. Bude to poděkování všem veteránům za to, že neváhají nasadit to nejcennější, co mají, při obraně našich hodnot,“ uvedli pořadatelé.

Účastníci přispějí koupí vstupenky. Výše příspěvku je libovolná, minimálně ale 500 korun. Získají za to originální odznak připomínající konání akce a možnost zúčastnit se setkání v Luštěnicích. Podle Pokory se mohou akce zúčastnit nejen motorkáři, ale třeba i rodiny s dětmi. Začátek akce je naplánován k pražskému obchodnímu centru Letňany. Účast podle Pokory přislíbili i bývalí či současní představitelé armády a policie.

Vojenský fond solidarity vznikl jako společný projekt Ministerstva obrany a Charity ČR v roce 2015 v návaznosti na úmrtí pěti českých vojáků v Afghánistánu. Za cíl si dává poskytnout okamžitou pomoc vojákům a jejich blízkým, když se bez vlastního zavinění ocitnou v těžké životní situaci.

Reklama

Doporučované