Hlavní obsah

Mount Everest: nejvýše položená skládka na světě. Čističi odnesli už 3 tuny odpadků

Mount Everest čistí tým dobrovolníků, posbírali už tři tuny odpadků.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Roky lezení na nejvyšší horu světa proměnily Mount Everest v horu pokrytou plasty, lidskými exkrementy i mrtvými těly. Od poloviny dubna se ji snaží vyčistit na příkaz nepálské vlády tým dobrovolníků.

Článek

Hora, která také bývá označována za nejvýše položenou skládku na světě, je poseta tunami odpadků nashromážděných za roky komerčního horolezectví. Dobrovolníci našli také čtyři lidská těla.

Mezi odpadky, které čtrnáctičlenný tým posbíral, jsou plechovky, lahve, další neidentifikované plasty a vyřazené horolezecké vybavení. V lokalizování a odstranění odpadků týmu pomáhá i armádní vrtulník. Od 90. let minulého století, kdy začaly komerční expedice, je 8 848 metrů vysoký vrchol hojně navštěvován. Horolezci po sobě ovšem zanechávají třeba také fluorescenční stany, prázdné kanystry i exkrementy.

Úklidová kampaň, která začala 14. dubna, je naplánována na 45 dní a za cíl si klade odstranit celkem 45 tun odpadků. Pokračovat bude ale i v nadcházejících sezónách.

Snahy o hromadné odstranění odpadků z Mount Everestu probíhají už od roku 2011. Podle sdružení Everest Summiters má obrovský nárůst návštěvníků v posledních desetiletích vážný dopad na citlivé životní prostředí hory. Nepálská vláda také v roce 2014 zavedla zálohu pro horolezce, která se vrací, pokud se z expedice navrátí do základního tábora s osmi kilogramy odpadků. Čína zase v únoru v rámci redukce odpadů zakázala ze své strany hory vstup turistům a pouští jen horolezce.

Znečištění odpadky není pro velehoru jedinou hrozbou. Vědci tento týden varovali, že na její vzhled má dopad i globální oteplování. Ledovec Khumbu na nepálské straně zřejmě zanikne do deseti let. Tání ledovců také odhaluje více odpadků, a dokonce i lidská těla, uvedla na svém webu německá rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle (DW). Na Mount Everestu už zahynulo více než 200 lidí od roku 1922, kdy byla nahlášena první smrt. Většina těl je dodnes pohřbena pod sněhem.

Reklama

Doporučované