Hlavní obsah

Možná jsem k sebevraždě také neměl daleko, přiznává fotbalista Rajnoch v otevřené zpovědi

Rozhovor s bývalým fotbalovým reprezentantem Janem Rajnochem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jan Rajnoch je jedním z mála současných či bývalých profesionálních fotbalistů, již veřejně přiznali psychické problémy. I díky pomoci rodiny, svých nejbližších a profesionálních terapeutů se ale z problémů dostal a nyní žije úspěšný a spokojený život. Kdy bylo bývalému reprezentantovi nejhůře a na co myslel, když přišly tragické zprávy o sebevraždách jeho kolegů, se dozvíte v úvodním videu tohoto článku. Rozhovor Jan Rajnoch poskytl moderátorům Jiřímu Hoškovi a Luďku Mádlovi v pořadu Jiná liga.

Článek

Pohádkové peníze, luxusní životní styl a hlavně bezstarostný život, to vše si představí většina lidí, když slyší slovní spojení „profesionální sportovec“. Jenže i kariéra úspěšného fotbalisty může skrývat mnohá úskalí. Své o tom ví i bývalý reprezentant Jan Rajnoch.

Odchovanec Sparty se v lize etabloval v dresech Mladé Boleslavi či Bohemians. Spolehlivými výkony si řekl o zahraniční angažmá. Nejdříve se stěhoval do německého Cottbusu, posléze do Turecka.

Tam nakonec rodák z Frýdlantu vydržel čtyři roky. V Turecku postupně vystřídal několik klubů. A poslední angažmá v Demirsporu způsobilo Rajnochovi psychické problémy. „V klubu jsem zůstal jediný cizinec, společně s mladíky z Turecka. Každý zápas jsme prohrávali o čtyři nebo pět gólů – a najednou člověk zjistí, že to nikam nevede. Sám, daleko od rodiny se v tom začne utápět. A právě v tu dobu na mě dolehly velké deprese,“ vzpomíná Rajnoch na těžké období svého života.

Na celý díl pořadu Jiná liga se můžete podívat zde:

Situaci začal řešit. A s pomocí nejbližších a odborníků se z duševních problémů nakonec dostal. Jak ale Rajnoch sám přiznává, nebylo to nic jednoduchého: „Fotbal mě nebavil, nedokázal jsem se na něj soustředit. Na srazu reprezentace jsem se přiznal Vladimíru Šmicerovi, tehdejšímu manažerovi. Po skončení reprezentační pauzy jsem 14 dní nevylezl z pokoje a dokonce jsem měl různé zdravotní problémy, třeba vyrážky na kůži, protože psychika je s tím úzce spojená.“

Fotbalovými fanoušky otřásl před časem příběh Františka Rajtorala, , který při angažmá v Turecku spáchal sebevraždu. Podobný osud potkal i tragicky zesnulé Davida Bystroně a Pavla Pergla. „Musím řict, že jak se ty smutné události staly, tak jsem se začal úplně klepat. Abych řekl pravdu, nechci nad tím moc přemýšlet, ale možná jsem k tomu také neměl daleko,“ svěřil se v rozhovoru Rajnoch.

Reklama

Doporučované