Hlavní obsah

„Možná to USA také jednou zkusí,” žertoval Trump o chystaném neomezeném mandátu čínského vůdce

„Nezapomeňte, Čína je skvělá a Si je ohromný gentleman. Teď je z něj doživotní prezident,” údajně vtipkoval Trump.Video: Profimedia.cz, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump chválil sílu Číny a neomezený mandát Si Ťin-pchinga. Cestu čínskému vůdci k doživotnímu vládnutí chystá vládnoucí komunistická strana.

Článek

Podle audiozáznamu zveřejněného dnes televizí CNN se americký prezident Donald Trump vyjadřoval obdivně o čínské hlavě státu Si Ťin-Pchingovi a návrhu tamní komunistické strany zrušit limit na počet prezidentských mandátů. Spojené státy by to někdy mohly zkusit také, řekl údajně Trump za zavřenými dveřmi při setkání s dárci Republikánské strany na Floridě. Jak uvedla agentura Reuters, není jasné, zda šlo o pouhý vtip.

„Nezapomeňte, Čína je skvělá a Si (čínský prezident Si Ťin-pching) je ohromný gentleman. Teď je z něj doživotní prezident,” říká Trump na nahrávce. „Prezident na doživotí... Ne, vážně, je skvělý. Podívejte se, tohle se mu povedlo. Podle mě je to skvělé. Možná to někdy budeme muset zkusit také,” dodal za hlasitého smíchu publika.

Prezident Trump rovněž přijal pozvání na večírek s novináři, které v minulosti označil za nepřátele národa. Posměšky na účet CNN nebo The New York Times si neodpustil ani tentokrát ve svém úvodním téměř půlhodinovém projevu:

„S nadšením jsem pozvání přijal a zkazím vám večer osobně. To je důvod, proč jsem tady.”

Každoroční setkání je satirou na dění ve Washingtonu, kdy si novináři v různých scénkách a hudebních parodiích dělají legraci z politiků. Trump loni nepřišel. Není jasné, proč dorazil letos. Novináře označil za nepřítele národa a pojem „fake news” (falešné zprávy) se stal běžnou součástí jeho slovníku v projevech nebo vzkazech na Twitteru.

Co se děje v Číně?

V Číně tento týden navrhla vládnoucí komunistická strana vyškrtnout z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta a viceprezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let. Takový krok by umožnil prezidentovi Si Ťin-pchingovi, který stojí rovněž v čele strany a armády, setrvat ve funkci i po vypršení jeho druhého funkčního období v roce 2023.

Změnou ústavy se budou od pondělka na výročním plenárním zasedání Všečínského shromáždění parlamentu zabývat delegáti a očekává se, že návrh jednoznačně schválí.

Reklama

Doporučované