Hlavní obsah

Ministerstvo průmyslu pozastavilo přechod na televizní standard DVB-T2

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu dočasně zastavilo přechod na nový televizní standard DVB-T2 a prodlouží stávající digitální vysílání. Důvodem opatření, jež ve čtvrtek schválila vláda, je zajištění informovanosti obyvatel, kteří by jinak museli ladit televize na nový typ příjmu. Vyplývá to z dnešních informací ministerstva.

Článek

Dokdy bude přechod pozastavený, není stanovené. České Radiokomunikace v pondělí oznámily, že zastaví vypínání stávajících vysílačů do konce března. „Podle vývoje situace Ministerstvo průmyslu a obchodu předloží další novelu nařízení, která bude obsahovat aktualizovaný harmonogram procesu přechodu zemského digitálního televizního vysílání ze standardu DVB-T na DVB-T2,“ uvedl náměstek ministra pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Přerušení přechodu se netýká jednoho konkrétního vysílače, a to vysílače Jihlava-Javořice na 30. kanálu, který bude z důvodu mezinárodních koordinačních dohod vypnutý do konce května.

„Ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem, Českou televizí a s podnikateli, kteří zajišťují šíření celoplošného zemského digitálního televizního vysílání, analyzujeme situaci a dopady vyhlášeného stavu nouze a přijatých opatření na probíhající proces přechodu na nový vysílací standard DVB-T2. Abychom v této nelehké době udrželi informovanost obyvatel, která je klíčová, tak jsme se rozhodli dočasně pozastavit přechod na DVB-T2 a prodloužit vysílání ve standardu DVB-T,“ řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Celý přechod na DVB-T2 měl původně skončit letos v červnu, uvolněné kmitočty mají získat mobilní operátoři pro rychlé sítě 5G. Ministerstvo uvedlo, že návrh zohledňuje celoevropský záměr dát kmitočty včas k dispozici operátorům.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku téměř 60 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v ČR a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou.

Reklama

Doporučované