Hlavní obsah

Johnsonova snoubenka začala čistit Downing Street, Mr. Brexit je v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Další osud hlavního poradce Borise Johnsona a jednoho z architektů brexitu Dominica Cummingse je na vážkách.

Reklama

Turbulentní dění v bezprostřední blízkosti premiéra Borise Johnsona oslabuje křídlo „brexitových jestřábů“. Nečekaně odchází ředitel Johnsonovy komunikace Lee Cain. Poroučet by se mohl i jeho spojenec, samotný Dominic Cummings.

Článek

Svému hlavnímu poradci a politickému stratégovi vděčí Boris Johnson za mnohé. Jako zlatá rybka mu mocný Cummings splnil 3 přání, byť u toho prvního je pochybné, zda po něm Johnson skutečně toužil.

Každopádně se Dominic Cummings jako šéf kampaně Vote Leave zásadně přičinil o vítězství tábora brexitu v unijním referendu v červnu 2016. Poté Johnsona, který jednu dobu vypadal jako politik zcela vyřazený z bojů o nejvyšší stranické a státní funkce, dokázal dostat do Downing Street. A aby toho nebylo málo, v prosinci 2019 stál za drtivým vítězstvím Konzervativní strany v parlamentních volbách za situace, kdy už byly více než patrné dříve bagatelizované negativní důsledky odchodu Británie z EU.

Dominic Cummings, jehož pozice byla ohrožena už na jaře, kdy porušil pravidla koronavirového lockdownu, má za sebou středeční večerní, podle všeho velmi napjaté jednání s ministerským předsedou. Jeho závěrem má být, že prozatím ve funkci Johnsonova hlavního poradce zůstáne. Jak ale naznačuje třeba obvykle velmi dobře informovaný novinář Tom Newton Dunn, může jít o krátkodobý „klid zbraní“. „Připomíná to tam teď mexickou popravčí četu,“ cituje The Spectator jednoho z vládních poradců.

Schůzka Johnsona s Cummingsem následovala těsně poté, co svou rezignaci ke konci roku oznámil Lee Cain, ředitel komunikace Downing Street 10, člen okruhu radikálních „brexiterů“ a rovněž někdejší prominentní člen Vote Leave, který měl být v těchto dnech povýšen do vlivné funkce šéfa Johnsonova štábu. Premiér si ho vzal s sebou z dřívějšího působení na ministerstvu zahraničí, ale teď ho ve zlomovém okamžiku nepodržel.

Hrubý, neomalený, sebejistý klaun

Cainovo povýšení totiž narazilo na zajímavou a nečekanou překážku v podobě premiérovy partnerky Carrie Symondsové. Podle Telegraphu, který napsal, že Symondsová vysloveně použila právo veta, vyvolalo rozhodnutí Borise Johnsona poslechnout svou snoubenku zděšení (včetně premiéra samotného), kolik lidí by ze solidarity s Cainem a na znamení protestu nad takovým jednáním ještě „prásklo“ dveřmi.

Kromě Cummingse se spekuluje třeba o hlavním brexitovém vyjednavači s EU Davidu Frostovi nebo Oliveru Lewisovi, dalším z vlivných premiérových poradců. Na druhou stranu lidé mimo kroužek Cummingsových blízkých Cainova goodbye nelitují, ba právě naopak. „Je to hrubý, zbytečně neomalený a sebejistý klaun, který se pro práci ve vládě absolutně nehodí,“ cituje Times Radio nejmenovaný zdroj z čísla 10.

Celý napnelismus má samozřejmě daleko širší kontext a nejde jen o vygradování osobní antipatie dvojice Symondsová - Cain nebo vybíjenou mezi jednotlivými znesvářenými frakcemi. Řada konzervativních poslanců je dlouhodobě nespokojená s fungováním, respektive spíš nefungováním premiérova úřadu, kde se prý víc politikaří, než dělá politika.

Někteří zákonodárci si stěžovali, že nemají k Johnsonovi přístup a že tím trpí vládní i parlamentní agenda. O Cummingsovi a jeho nejbližších mluví coby o nevolené „sektě“, jež bez konzultací a bez přímé odpovědnosti plánuje kroky, které mohou ovlivnit dění ve Spojeném království na dlouhé roky dopředu. Podle Spectatoru berou takto smýšlející konzervativní poslanci dění posledních hodin coby svoje vítězství.

Vybíjená všech proti všem?

Pro samotného Borise Johnsona jde o svízelnou situaci už tím, že se v událostech na britské poměry hodně netypicky angažuje jeho nastávající, jakkoli nejde jen o partnerku, ale rovněž bývalou ředitelku komunikace Konzervativní strany, která dané agendě rozumí. Johnson bude muset najít novou definici vztahu s Cummingsem, u něhož si zcela jistě nepřeje, aby tento výjimečný stratég začal pracovat proti němu.

Foto: Profimedia.cz

Premiérova snoubenka Carrie Symondsová se nečekaně vložila do dění v nejvyšších patrech britské politiky.

Předseda opoziční Labour Party Keir Starmer označil v rozhovoru pro LBC bouřlivé dění v Downing Street za „ubohé“ s tím, že se „miliony lidí musely dnes ráno vzbudit a se škrábáním na hlavě si pomyslet, co se to sakra děje“. Ministr financí Rishi Sunak se podle BBC omezil na konstatování, že se „pozornost soustředí na boj proti šíření koronaviru a že na tomto tématu v Downing Street všichni tvrdě pracují“.

Komunikace úřadu premiéra klade v době brexitu a pandemie koronaviru na všechny zúčastněné obrovské nároky a známí britští žurnalisté si neberou servítky, že ve stávající podobě měla k ideálu daleko. Jak by se měla po Cainově odchodu změnit? Na uprázdněné místo šéfa komunikace má dosednout bývalý bulvární novinář z Daily Mailu James Slack, který pracoval už pro Theresu Mayovou. Vládní tiskovky by pak měla vést další bývalá novinářka a poradkyně ministra financí Allegra Strattonová, která je asi nejzajímavější tím, že ji nemá rád ani Dominic Cummings, ani odcházející Lee Cain.

Abychom poznali všechny členy složitého propletence mocenských vztahů v „čísle 10“, je třeba ještě minimálně zmínit Michaela Govea, ministra a vlivného konzervativce, který dlouhodobě dokázal vyjít se všemi premiéry už od Davida Camerona a který patří celkem zřetelně do Cummingsova tábora. Naopak do „odbojové buňky“ Symondsová - Strattonová patří jistá Munira Mirzaová, což je šéfka politického odboru britského premiéra, která pro Borise Johnsona pracovala už v době, kdy vládl londýnské radnici.

Reklama

Doporučované