Hlavní obsah

„Mr. Consistent“ se loučí s kariérou. Co chybělo Tomáši Berdychovi k absolutní světové špičce?

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Berdych končí kariéru jako jednoznačně nejlepší český tenista od začátku milénia.

Reklama

„Zkouším se prokopat ven – zkouší se prokopat ven,“ zpívá se v písni Made in Valmez od kapely Mňága a Žďorp. Právě členové rockové kapely patří mezi nejznámější rodáky z Valašského Meziříčí, ale opravdu světový věhlas zhruba dvacetitisícovému městu zařídil až tenista Tomáš Berdych. Český hráč, který se svými výkony prokopal až mezi světovou špičku a který v sobotu ukončí tenisovou kariéru.

Článek

Poprvé na sebe výrazně upozornil na olympijských hrách v Aténách v roce 2004, kde vyprášil už tehdy vynikajícího Rogera Federera. Jeho výkony pod pěti kruhy ho dotáhly až do čtvrtfinále, o pár měsíců později pak přišel jeho první triumf na turnaji ATP. „Bylo to v Palermu a Tomášovi bylo 19 let. Šlo tenkrát o opravdu velký úspěch a předznamenal jeho úspěšnou kariéru,“ vzpomíná tehdejší Berdychův trenér Jaroslav Navrátil.

Kariérní účet uzavírá s bilancí následující: 13 singlových titulů a 2 deblové tituly na okruhu ATP, dva triumfy v Davisově poháru, vítězství v Hopman Cupu, celkové prize money ve výši zhruba 30 milionů dolarů a rovněž pocit, že byl ve své době čtvrtý nejlepší hráč na světě. Úctyhodná sbírka.

Jedinou kaňkou v jeho kariéře tak může být fakt, že se nikdy neradoval z vítězství na jednom z grandslamů. Nejblíže mu byl v roce 2010, kdy ve Wimbledonu vyřadil například Rogera Federera nebo Novaka Djokoviče. Ve finále však podlehl Rafaelu Nadalovi.

„Do finále šel s velkým sebevědomím, ale podle mě rozhodl hned první set, který prohrál 3:6, a následně podlehl i v dalších dvou sadách. Navíc se hrálo za velmi větrného počasí, což Tomáš naprosto nesnášel a vítr byl jeho velký nepřítel. S jeho stylem tenisu, kdy hrál většinou rovné údery, se s tím nedokázal poprat a vadilo mu to i v soubojích s horšími hráči,“ vzpomíná trenér Jaroslav Navrátil.

Před zmíněným finálovým soubojem došlo také ke známé historce, která tak trochu symbolizuje další Berdychovu slabinu. A totiž absence touhy dovést svůj tenis a přípravu na nejdůležitější utkání k naprosté dokonalosti.

Během Wimbledonu 2010 se Tomáš Berdych až do finálového utkání neutkal s levorukým hráčem. Jakožto přípravu na zápas kariéry proti Nadalovi domluvil jeho tehdejší kouč Tomáš Krupa modelový trénink s levákem Jürgenem Melzerem. Berdych to však odmítl s tím, že na finále bude připravený i tak. Nebyl. A možná právě díky těmto detailům nakonec zůstal vždy ve stínu velké čtyřky.

Z úst mnoha tenisových odborníků byla navíc často slyšet slova o tom, že měl Tomáš Berdych neuvěřitelnou smůlu na dobu, ve které tenis hrál. Že prosadit se v éře Federera, Nadala, Djokoviče či Murrayho bylo nemožné. I podle slov Jaroslava Navrátila ale Berdychovi oproti zmíněným tenisovým velikánům přece jen něco chybělo.

„Chyběla mu větší pestrost tenisu. V drtivé většině případů hrál od základní čáry a na tuto hru si soupeři postupem času zvykli a připravili se na ni. Občas to podle mě chtělo zapojit daleko víc čopované údery, kraťasy nebo přechody na síť. Na druhou stranu to asi zase tak špatná varianta nebyla, když vydržel tak dlouho ve světové desítce,“ míní daviscupový kapitán.

Berdych se v TOP 10 držel mezi lety 2010 a 2017 prakticky nepřetržitě a bylo by nemístné, aby se na jeho kariéru vzpomínalo jako na neúspěšnou. Čtyřiatřicetiletý hráč je bezpochyby nejlepším českým tenistou od začátku milénia a je symbolické, že se s kariérou loučí ve stejném roce jako jeho bývalá dlouholetá partnerka Lucie Šafářová.

O Berdychově výjimečnosti svědčí i momentální postavení na žebříčku. Českého tenistu trápily v posledních dvou letech chronické problémy, které jsou důsledkem vrozené vady levé kyčle. V letošním roce tak například naskočil pouze k dvaceti zápasům, i přesto je ale stále nejvýše postaveným českým hráčem na okruhu ATP. Druhý v pořadí Jiří Veselý je na 105. místě, o dvě příčky za Berdychem.

Tomáši Berdychovi se díky jeho vyrovnaným výkonům přezdívalo Mr. Consistent a v současné době po něm zeje v českém tenise velká díra. O finálové účasti ve Wimbledonu už řeč byla, na třech ostatních grandslamech dokráčel až do semifinále a letos poprvé po patnácti letech vypadl z elitní světové stovky. 196 centimetrů vysoký tenista se s bohatou kariérou rozloučí stylově. Za účasti největších tenisových hvězd v sobotu na Turnaji mistrů v londýnské O2 Areně. Na turnaji, na který se během své kariéry probojoval hned pětkrát.

Reklama

Související témata:

Doporučované