Hlavní obsah

Mrakodrapy nahrazují původní hutongy. V Pekingu mizí stará zástavba

Starý Peking nenávratně mizí.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pekingské hutongy tvoří spleť uliček širokých přesně devět metrů a lemovaných čtvercovými bloky jednopodlažních cihlových domků, každý takový blok má svůj centrální dvorek a většinou je domovem pro několik příbuzných rodin.

Článek

Čínské slovo hutong údajně pochází z mongolského slova „hottog“, které znamená „studna“ – a protože ta je důležitá jako zdroj vody, tak se kolem ní usazují lidé. Jde především o uličky a průchody, které obklopovaly Zakázané město a byly postavené za dynastií Yuan, Ming a Čching. Téměř všechny vedou z východu na západ, a to kvůli feng shui, což je čínské umění, jak vše co nejlépe uspořádat, aby se lidem dobře žilo.

Hutongy jsou plné nízkých domů s černými taškami, pouze takové totiž směli mít obyvatelé z nižších kruhů, podle výzdoby střech se na první pohled dalo poznat, z jak vážené rodiny majitel domu pocházel.

Mnoho čínských úředníků si myslí, že hutongy pouze zabírají cenný prostor v centru města, a tak tyto čtvrtě pomalu z Pekingu mizí. Stále častěji se objevují zprávy, že jsou bourány a jejich obyvatelé jsou přesídlováni. Na místě šedých domků pak vyrůstají mrakodrapy a dálnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované