Hlavní obsah

Na Žižkově nesmí stát mrakodrapy od Jiřičné. UNESCO a Praha zasáhly

Foto: Central Group

Takto měly vypadat věže na Žižkově podle návrhu Evy Jiřičné a Petra Vágnera.

Reklama

Projekt developera Central Group podle návrhu Evy Jiřičné doznal zásadní proměny po zásahu UNESCO kvůli výšce. Místo mrakodrapů vzniknou na místě bývalého Telecomu v Praze 3 městské bloky. Spokojené s projektem nebylo ani město.

Článek

Největší stavitel bytů v Česku Central Group zásadním způsobem mění své plány ohledně projektu na pražském Žižkově. Po plánované demolici budovy bývalého Telecomu tam na rohu ulic Olšanská a Jana Želivského měly vzniknout takzvané rozvlněné věže podle návrhu architektonického studia AI Design Evy Jiřičné a Petra Vágnera.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Výškové stavby vzešly z architektonické soutěže pořádané developerem v roce 2019. Budovy vysoké 100 metrů a čítající 30 podlaží se ale nakonec na Žižkově neobjeví. Po zamítavém stanovisku UNESCO developer projekt přepracuje na blokovou zástavbu. Central Group ale současně poukázal na fakt, že současná telekomunikační věž někdejšího Telecomu měří 96 metrů. UNESCO však požaduje maximální výšku staveb 54 metrů.

„Domníváme se, že námi navržené věže ve třech různých výškách, navíc v rozdílných, než je okolní zástavba, by danou lokalitu výrazně obohatily. Důkladně jsme vše prověřovali i z dálkových pohledů a vzhledem k tomu, že v tomto místě již výškové stavby jsou, nedošlo by doplněním našich staveb k poškození panoramatu města,“ reagoval architekt Vágner.

Studio Jiřičné a Vágnera již začalo pracovat na změně projektu. „Protože návrh rozvlněných věží není možné snižovat, protože by stavby snížením zcela ztrácely své proporce, bude nyní ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera návrh celé této lokality kompletně předělávat. Stavby budou výrazně nižší a řešené do formy městských bloků s velkým akcentem na zeleň, veřejný prostor a živý parter s mnoha drobnými obchody, službami, restauracemi a kavárnami,“ uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Exponovaný projekt

Developer na pozemku počítá také s vybudováním parku a vodní plochy. Proti původnímu návrhu přibudou rovněž nájemní byty. Návrh má být do konce roku představený místním politikům, úřadům a veřejnosti.

Takto exponovaný projekt, který dotváří siluetu Prahy, musí být vždy připravován v partnerství s městem.
Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj

Návrat Central Group k takzvanému městskému řešení projektu přivítal Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj. „Oceňujeme, že investor oslovil významné architekty a chce tak přispívat ke zvýšení kvality výstavby v Praze. Takto exponovaný projekt, který dotváří siluetu Prahy, musí však být vždy připravován v partnerství s městem,“ řekl Hlaváček, který je současně urbanistou a architektem. Soutěži podle něj musí předcházet shoda na principu uspořádání celé lokality. „To se bohužel v případě architektonické soutěže na novou podobu území na Žižkově nestalo,“ dodal náměstek.

Na pražském Institutu plánování a rozvoje nyní pro lokalitu kolem Olšanské ulice vzniká urbanistická studie. Ta podle Hlaváčka určí budoucí podobu lokality a prověří možnou výstavbu v jejím okolí.

Nová čtvrť

Kromě pokračující práce na Žižkově bude ateliér Jiřičné a Vágnera AI Design rovněž hlavním architektem nové čtvrti v Praze 6. Tu na pomezí Liboce a Ruzyně plánuje také Central Group. Na projektu bude pracovat ještě šest dalších architektonických studií jako Bogle Architects nebo Schindler & Seko Architekti.

Urbanistický koncept lokality pochází z dílny architekta Jakuba Ciglera. Zástavbu budou tvořit polouzavřené městské bloky. Podle již dřívějších odhadů developera vznikne na místě současného skladového areálu více než 2 000 bytů. V první fázi postaví investor 750 jednotek, a to podle návrhů různých architektů.

„Tím vznikne skutečně unikátní architektonický koncept zcela nové, největší rezidenční čtvrti v Praze 6. Naším záměrem je vytvořit skutečně živoucí a zelenou rezidenční čtvrť evropského formátu, která má ambici stát se inspirací pro vznik budoucích nových čtvrtí u nás i v zahraničí,“ sdělil šéf Central Group Kunovský.

Developer se již dohodl na spolupráci s radnicí Prahy 6. Na své náklady postaví a následně převede do vlastnictví městské části čtyři mateřské školky zhruba za 135 milionů korun. Radnice navíc dostane pozemek na výstavbu základní školy se sportovištěm pro 680 žáků.

Reklama

Související témata:
Rezidenční čtvrť Westpoint

Doporučované