Hlavní obsah

Mrazivá past. Čerstvé snímky z Marsu ukazují gigantický ledový kráter

ESA zveřejnila snímky ledového kráteru. Podívejte se na ně.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Evropská kosmická agentura zveřejnila snímky Koroljovova kráteru na Marsu. Jedná se o geologický útvar, kterému se říká mrazivá past, kde se drží nízká teplota. Díky tomu je kráter pokrytý vrstvou ledu, jež je 1,8 kilometru široká.

Článek

Kráter plný ledu na planetě Mars ukazují snímky, které zveřejnila Evropská kosmická agentura. Koroljovův kráter leží v severní polární oblasti planety, měří napříč 82 kilometrů a ledová vrstva v něm dosahuje výšky 1,8 kilometru. V téměř dva kilometry hlubokém kráteru je asi 2 200 kubických kilometrů ledu obsahujícího vodu.

Snímky pořídila sonda Evropské kosmické agentury, která byla k rudé planetě vyslána v rámci mise Mars Express. Ta 25. prosince oslaví 15. výročí od vstupu na orbit.

O existenci ledu na Marsu vědí vědci už dlouho. Led obsahující vodu tvoří dohromady se suchým ledem takzvané polární čepičky Marsu. Pomocí teleskopu lze bílé skrvny na horním i dolním okraji kotouče pozorovat i ze Země.

Voda v kapalném skupenství se na povrchu planety ve větším množství nevyskytuje. O existenci vody pod povrchem ale vědci mají řadu přímých i nepřímých důkazů.

Koroljovův kráter vznikl dopadem vesmírného tělesa v daleké minulosti planety a nese jméno Sergeje Koroljova, tvůrce sovětského raketového programu, který se kromě arzenálu strategických raket zasloužil i o první výrazné úspěchy při dobývání vesmíru.

Reklama

Související témata:

Doporučované