Hlavní obsah

Mrazivé záběry. Ta nejničivější zemětřesení a tsunami roku 2018

Foto: Profimedia.cz

Jaké přírodní katastrofy přinesl rok 2018?

Reklama

Podle americké geologické služby USGS Zemi v tomto roce zasáhlo bezmála 130 výrazných zemětřesení. Nejvíce z nich potkalo oblast Oceánie, kde také zemřelo nejvíce lidí. Po silných otřesech navíc mnohdy následovaly ničivé vlny tsunami. Pojďme si zrekapitulovat, jaké přírodní katastrofy rok 2018 přinesl.

Článek

Index, podle kterého USGS porovnává celkový význam zaznamenaných otřesů, bere v potaz několik hodnot. Tou první je síla otřesů vyjádřená na Richterově stupnici. Druhou hodnotu pak tvoří data nasbíraná u obyvatel zasažených oblastí, shromažďovaná pomocí portálu „Did You Feel It“ (Cítili jste to?). Třetí veličinou, kterou USGS začleňuje do svých výpočtů, jsou škody napáchané zemětřesením. K polovině roku tak list „významných“ zemětřesení čítal celkem 129 katastrof.

Jedna z těch nejintenzivnějších se odehrála hned zkraje roku, 23. ledna. Zemětřesení o síle 7,9 stupně tehdy zasáhlo dno Aljašského zálivu a vycházelo z hloubky deseti kilometrů. Třebaže epicentrum bylo vzdálené více než 250 kilometrů od břehu Aljašky, lidé žijící u pobřeží cítili otřesy. Bezprostředně po zemětřesení se evakuovaly stovky lidí kvůli hrozící tsunami. Ta ale nikdy nedorazila a americké úřady nehlásily žádné ztráty na životech.

Aljašku zasáhlo zemětřesení o síle 7,9 stupně, kvůli hrozící tsunami se evakuovaly stovky lidí.Video: Reuters

Totéž neplatilo pro Papuu-Novou Guineu, kde na konci zimy zemřelo na 70 lidí. Ostrovní stát zasáhla série zemětřesení, přičemž to první z nich, které se odehrálo na konci února, dosahovalo síly 7,5 stupně. V průběhu března pak Papuu-Novou Guineu zasáhla celá řada dalších zemětřesení, z nichž žádnému seismologové nenaměřili sílu menší než 6 stupňů.

Papua-Nová Guinea se po týdnu opět zatřásla. Obětí série zemětřesení může být až 70.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Mimořádně náročný rok za sebou v optice katastrof má Indonésie. V červenci si zemětřesení na ostrově Lombok, sousedícím s Bali, vyžádalo desítky životů. Na 800 lidí, především turistů, navíc otřesy uvěznily na nejvyšší hoře ostrova.

Zemětřesení v turistickém ráji. Mrtví a zranění na ostrově sousedícím s Bali.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

Červenec byl ale pouhým předvojem mnohem rozsáhlejších katastrof, které přišly v následujících měsících. Na Lombok zkraje srpna udeřilo další zemětřesení, které zabilo stovky lidí. Sčítání obětí zavalených v sutinách domů bylo podle indonéských úřadů mimořádně komplikované. Na konci srpna příslušné orgány informovaly o 565 obětech, dodnes však neexistuje jejich přesný počet. Bezmála 400 tisíc lidí navíc podle CNN přišlo o domov.

Záběry z místa: Silné zemětřesení v Indonésii stálo život téměř 40 lidí.Video: Jan Marek, AP, Reuters

Na konci září Indonésii zasáhla ještě ničivější katastrofa. Tentokrát po zemětřesení o síle 7,5 stupně následovala ničivá vlna tsunami. Počet jejích obětí se vyšplhal na tisíce. Miliony lidí pak podle odhadů Červeného kříže ztratily domov.

Mrazivé záběry z dronu. Mrtvých na Sulawesi budou tisíce, z pobočky KFC na pobřeží zbyl jen sloup.Video: Jan Marek, Reuters

Zemětřesení v roce 2018 neminulo ani Evropu, zdaleka však nemělo tak ničivé následky. Na konci října otřesy udeřily v hloubce zhruba 150 kilometrů pod zemí v rumunském regionu Vrancea. Zemětřesení mělo podle USGS sílu 5,5 stupně. Otřesy lidé zaznamenali i na Ukrajině, v Moldavsku i Bulharsku.

Reklama

Doporučované