Hlavní obsah

Mrazivý a neobyčejně hrubý, hodnotí politici a experti čínský dopis

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Nespokojenost s dopisem ohledně návštěvy Tchaj-wanu vyjádřilo i ministerstvo zahraničních věcí.

Článek

Dopis čínské ambasády varující před plánovanou cestou někdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan řešil na schůzce s velvyslancem ministr zahraničí Tomáš Petříček. Číňané v dopise určeném Hradu vyzývají ke zrušení cesty a vyhrožují českým firmám podnikajícím v jejich zemi tím, že „za cestu budou platit“.

„Byla řeč i o korespondenci mezi velvyslanectvím a Hradem, která se objevila v médiích. Dali jsme najevo, že toto není standardní forma diplomatické komunikace. Nicméně ne nadarmo se diplomacie nedělá veřejně, takže k tomu v tuto chvíli víc říkat nebudu,“ uvedl Petříček pro server iDnes.cz.

Čínská ambasáda v dopise napsala, že návštěva „silně ublíží cítění čínských lidí, uškodí přátelské atmosféře spolupráce mezi Čínou a Českou republikou, reputaci České republiky u čínské veřejnosti a zájmům České republiky“. Hrad dopis předal Kuberovi v lednu s vlastním dodatkem, že je cesta „krajně nevhodná“.

Cesta se měla uskutečnit na konci února, Jaroslav Kubera ale v lednu zesnul. Jeho čerstvě zvolený nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil se zatím nerozhodl, zda podnikatelskou delegaci na Tchaj-wan vypraví.

Podle serveru se bude výprava řešit na březnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů. Výhrady k cestě má nejen prezident Miloš Zeman, ale i premiér Andrej Babiš a šéf Sněmovny Radek Vondráček. Podle Vystrčila je dopis mrazivý a zavání vyhrožováním.

Podle experta na čínskou zahraniční politiku Andrewa Smalla se kritická reakce Číny na plánovanou cestu na Tchaj-wan dala očekávat. Forma je podle něj přesto překvapivá.

„Je neobvyklé výhrůžky vidět tak výslovně sepsané v dopisu. Obvykle je zachována určitá nejednoznačnost ohledně toho, jakou formu odvetná opatření budou mít. Tenhle dopis je neobyčejně hrubý a explicitní,“ řekl Small v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Dodal, že výhrůžky jsou realistické, protože Čína už se dříve v podobných situacích k odvetným opatřením uchýlila.

Reklama

Doporučované