Hlavní obsah

Mrazy přetrvají až do února, mírně se oteplí jen o víkendu

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studené počasí v Česku bude pokračovat, a to kvůli tlakové níži nad Středozemním mořem. Na jejím okraji se nachází i česká kotlina, chladný a vlhký vzduch tak způsobí přetrvávající oblačnost, očekávat pak lze i občasné sněžení.

Článek

Teploty proto po většinu dne zůstanou pod bodem mrazu, a to nejspíše až do konce týdne. Mírné oteplení lze očekávat až během víkendových dní, nevydrží ale dlouho a začátkem dalšího týdne se začne opět ochlazovat. Mrazy konečně přejdou nejspíše až kolem 10. února.

Nejnižší teploty v úterý dosáhnou minus 4 až 8 stupňů, v zasněžených oblastech dokonce klesnou až k –11.

Dohlednost může v Moravskoslezském kraji zhoršovat sněžení

Sněhové přeháňky mohou dnes v Moravskoslezském kraji zhoršovat dohlednost. Po sněžení navíc na silnicích nižších tříd může ležet nová vrstva sněhu. Chemicky ošetřované komunikace jsou většinou mokré. Na Opavsku ale silničáři varují před možným náledím. Ve vyšších polohách Beskyd může stále na cestách ležet zledovatělá vrstva sněhu.

Meteorologové dnes očekávají, že v kraji bude zpočátku ještě místy slabě sněžit. Odpoledne a večer pak srážek bude ubývat. Teploty se budou pohybovat maximálně okolo minus dvou stupňů Celsia, na horách ale mohou klesnout až k minus osmi.

Silnice na Vsetínsku mohou ráno místy namrzat

Silnice na Vsetínsku mohou dnes ráno místy namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Řidiči musejí počítat také s možností tvorby zmrazků a mrznoucími mlhami. Ve vyšších polohách leží na vozovkách uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou převážně holé, suché a vymrzlé, místy se však objevují sněhové přeháňky, které snižují dohlednost a po nichž mohou být vozovky vlhké. Vyplývá to z informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Pro vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

V kraji je převážně zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus devíti do minus pěti stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout nuly. Přes den bude zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle se slabým sněžením. Odpoledne a večer dojde od jihozápadu místy k přechodnému ubývání oblačnosti na polojasno. Vát bude mírný severní až severozápadní vítr.

Na Zlínsku už nepanuje smogová situace, v Liberci polevují mrazy

Rozptylové podmínky ve Zlínském kraji se nadále zlepšují. Meteorologové v regionu ve čtvrtek odvolali smogovou situaci, která platila od pondělí. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) překračují dnes ráno čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový už pouze na měřicí stanici v Uherském Hradišti. Na dalších pěti sledovaných místech v kraji klesly v uplynulých hodinách pod něj.

Mrazy v Libereckém kraji konečně polevily, i na Jizerce nebo na Smědavě v Jizerských horách klesly dnes ráno teploty jen na minus deset stupňů Celsia. Silničáři přesto doporučují opatrnost, hlavně v horách a na silnicích nižších tříd je silná vrstva ledu a mohou klouzat. Místy se tvoří vyjeté koleje.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou většinou holé a vymrzlé, místy ale mohou být vlhké po chemickém ošetření. Někde mohou vozovky namrzat, motoristé by proto měli být opatrní.

Teploty se dnes ráno pohybují od minus čtyř do minus deseti stupňů Celsia. Většinou je zataženo, na Českolipsku a Semilsku se oblačnost protrhává. Vítr fouká jen minimálně, většinou je bezvětří. Podle meteorologů vydrží mrazy po celý den, může i sněžit. K večeru by mělo oblačnosti ubývat. Rozptylové podmínky jsou mírně zhoršené.

Silnice na Vysočině a u Olomouce jsou sjízdné, opatrnost je na místě

Hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou na Vysočině holé a mokré po chemickém ošetření. V noci někde sněžilo. Na silnicích nižších tříd a především v lesních úsecích zůstává místy ležet ujetý nebo zledovatělý sníh krytý posypem. Silnice jsou s opatrností sjízdné, vyplývá z informací krajských silničářů.

V noci v kraji mrzlo, teploty klesaly až k osmi stupňům Celsia pod nulou. Nejvyšší vrstva ujetého a zledovatělého sněhu s vyjetými kolejemi leží na silnicích na Žďársku a Havlíčkobrodsku, na Třebíčsku jsou silnice holé.

Silnice v Olomouckém kraji pokrývá po nočních přeháňkách opět sníh. Na většině vozovek leží po chemickém ošetření rozbředlý sníh, na vedlejších cestách či na inertně udržovaných silnicích mohou narazit řidiči na uježděnou vrstvu. Zvýšená opatrnost je na místě. Na Litovelsku nabádají správci silnic k opatrnosti i kvůli možné tvorbě náledí. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Ve vyšších polohách nasněžila nová pokrývka sněhu

Na silnicích v Orlických horách a v Krkonoších v Královéhradeckém kraji místy leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu. V noci v kraji místy sněžilo. Opatrní musejí být řidiči ve vyšších polohách na Jičínsku, kde může být na silnicích náledí. Hlavní silniční tahy a dálnice v kraji byly dnes ráno suché a vymrzlé nebo po chemickém ošetření mokré.

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích nový sníh. Někde je po solení rozbředlý nebo i uježděný a umrzlý. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

Kluzké vozovky jsou zvláště v okolí Lanškrouna, Poličky, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a Žamberka. Silnice I/11 přes Suchý vrch je pokrytá zmrzlou vrstvou sněhu, v Železných horách na menších komunikacích, které se nesolí, je místy sníh zledovatělý.

Reklama

Související témata:

Doporučované