Hlavní obsah

Mrazy zničily úrodu meruněk. Škody půjdou k 80 milionům

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Ovocnáři hlásí, že s meruňkami z české produkce letos počítat nemusíme - budoucí úrodu spálil mráz. Škody napáchal i na broskvích a třešních.

Článek

Mrazy v noci na dnešek v mnoha ovocnářských oblastech klesly až k minus deseti stupňům Celsia a v meruňkových sadech dokonaly dílo zkázy, s kterým začaly na začátku minulého týdne.

„Nastala paradoxní situace, kdy na mnoha stanicích byl 1. duben nejchladnějším dnem za celou uplynulou zimu,“ řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Zima byla velmi teplá a ovocné stromy díky tomu přešly ze zimního spánku do rašení o dva až tři týdny dříve než obvykle. Ovocnáři předpokládají, že další mrazivá rána do konce týdne škody v sadech prohloubí.

Škody se podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka budou pohybovat na úrovni 50 milionů až 80 milionů korun, což je hodnota sklizně meruněk v normálním roce. Z dalších ovocných druhů mrazy poškodily především broskve a třešně. „U nich a dalších ovocných druhů bude možné udělat odhad škod až později,“ řekl Ludvík.

„Meruňky jsou nyní již odkvetlé, nebo kvetou. Síla mrazů byla taková, že nepředpokládám, že někde jsou meruňkové sady, které by mráz přežily. Začínají kvést rané odrůdy třešní a broskvoní. Škody budou s největší pravděpodobností i u dalších ovocných druhů, například u hrušní či slivoní,“ řekl Ludvík. Meruněk se loni i předloni v Česku sklidilo asi 2000 tun.

Zřejmě nejlépe zatím vyšla z obou mrazových vln jablka, která jsou hlavním ovocným druhem pěstovaným v Česku. Odolat by měly zejména později kvetoucí odrůdy. „U některých raných odrůd či odrůd náchylnějších na mráz je však rašení poměrně daleko a silné mrazy až minus deset stupňů je mohly poškodit,“ řekl předseda ovocnářů. Jasno o ztrátách by mělo být po odkvetení stromů.

Jarní mrazy už jsou skoro pravidlo

Mrazy srazily úrodu ovoce naposledy loni, a to meziročně o 27 procent na 129 911 tun. Ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovocnáři loni odhadli asi na 200 milionů korun. Jarní mrazy přicházející v dubnu a v květnu decimovaly úrodu ovoce v Česku i v letech 2017, 2016 a 2011.

Ovocnáři se meruňkové sady snažili ochránit ohříváním svícemi, pálením dřeva a slámy či používám protimrazových závlah. Škodám však při tak silných a řadu dní trvajících mrazech zabránit nedokázali. Proti škodám z mrazů se nelze pojistit.

Ministerstvo zemědělství minulý týden uvedlo, že o případných kompenzacích škod způsobených mrazy by se mohlo rozhodovat až po odeznění mrazů a zjištění reálných škod. Za loňské mrazy vláda přidělila ovocnářům kompenzace celkem 50 milionů korun.

Reklama

Doporučované