Hlavní obsah

Ceny dál porostou. Elektroměry a prázdné byty krizi nevyřeší, kritizuje ODS pražskou koalici

Prázdné byty v Praze. Duel Adama Zábranského (Piráti) a Tomáše Portlíka (ODS).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Chceme, aby se v Praze každý rok stavělo 8 tisíc nových bytů, plánuje pirátský radní hlavního města pro bytovou politiku Adam Zábranský. Podle ODS ale ani to neuspokojí hlad po bydlení v metropoli, poptávka je až po 13 tisících bytech ročně. Sledujte Duel o tom, jak vyřešit krizi bydlení v metropoli.

Článek

Praha prožívá hlubokou krizi bydlení. V metropoli jsou podle odhadů tisíce bytů bez života. Pirátský nápad vytipovat pomocí elektroměrů jejich majitele ztroskotal. Narazil u koaličního partnera TOP 09.

„Nevnímám to jako koaliční spor, z našeho pohledu to bylo nedorozumění. Chtěli jsme vědět, kolik těch bytů je a jak velký problém to je, ale v pátek jsme ustoupili. Bylo to politické rozhodnutí,“ vysvětluje Zábranský, proč se Piráti rozhodli neusilovat o analýzu, která by na základě údajů z elektroměrů ukázala, kolik je v metropoli nevyužívaných bytů.

Anketa

Líbil se vám nápad Pirátů zjistit počet prázdných bytů v Praze pomocí analýzy elektroměrů?
Ano, bylo by to dobré řešení krize bydlení
50 %
Ne, byl by to zásah do soukromí
50 %
Celkem hlasovalo 2437 čtenářů.

Podle opoziční ODS pražská koalice ale nemá plán, jak problém s nedostatkem bydlení v Praze posunou. „Zabývají se detailem, jako je sledování, kdo má, nebo nemá prázdný byt. To je jen kapka v moři. Nemají plán, jak krizi řešit,“ kritizuje vedení Prahy zastupitel a místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

Metropole by podle něj měla zrychlit změny v územním plánu především v brownfieldech. „Pokud dnes stavební povolení trvá v průměru 7 let, tak to není v pořádku. Změny územního plánu trvají v průměru 4 roky,“ dodává Portlík.

Piráti se ale brání s tím, že na zrychlení pracují. „Na posledním jednání rady jsme schválili velké množství změn územního plánu, které půjdou na dubnové zasedání zastupitelstva. Velké brownfieldy mají obrovský potenciál pro bytovou výstavbu. Mluví se o tom, že na všech brownfieldech v Praze by mohlo bydlet až 150 tisíc lidí,“ říká Zábranský. Konkrétní místa, kde se začne stavět, ale neuvedl.

Budou chybět desetitisíce bytů

Podle studie Sdružení pro architekturu a rozvoj může v Praze už za 11 let chybět až 50 tisíc bytů. Může za to také právě extrémně pomalé povolování nové výstavby.

Nový stavební zákon, který by proces urychlil, stále není hotový. A úřady nestíhají. V hlavním městě je podle strategického plánu potřeba ročně zhruba 6 000 nových bytů. V posledních letech se jich ročně povoluje jen 3 500.

Podle developerů by výstavbu rozhýbalo vybudování centrálního stavebního úřadu, který by měl pod sebou všech 22 pražských stavebních úřadů. Ani na něm se ale koalice zatím neshodne.

Ceny bytů v hlavním městě mezitím dál rostou. Průměrná nabídková cena volných pražských bytů v developerských projektech na začátku roku 2019 dosáhla na 106 100 Kč/m2. Meziročně jde o téměř 11procentní nárůst a oproti roku 2014 se cenová hladina pražské nabídky zvýšila již o více než 62 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované