Hlavní obsah

Mrtví na Everestu zůstávají. Já tam nechala 10 kilo, říká první Češka na nejvyšší hoře

Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Everest šla s tím, že tam bude jako první Švédka. „Netušila jsem, že tam do té doby nebyla ani žádná Češka.”

Článek

Letos v květnu je to 65 let, co první člověk zdolal nejvyšší horu světa.

Renatě Chlumské ale patří jiný triumf: stala se první českou i švédskou ženou, která stanula na vrcholu Everestu - v roce v roce 1999, v jejích 25 letech.

Byl to neuvěřitelný zážitek, úžasný výhled. I když mi bylo špatně, z tlaku se vám motá hlava a člověk je vysílený,“ tvrdí Chlumská, která se narodila českým emigrantům ve Švédsku a má proto dvojí občanství.

Na Everest šla s tím, že tam bude první Švédkou. „Netušila jsem, že tam do té doby nebyla ani žádná Češka,“ tvrdí Chlumská, jejíž české prvenství na nejvyšší hoře světa uznal Český horolezecký svaz.

Chlumská poslední část výšlapu na horu nakonec musela používat kyslík kvůli vysílení. „Toho lituju, i proto uvažuju o tom zkusit to znovu,“ říká matka tří dětí, která mimo jiné také jako první Češka a Švédka zvládla v roce 2014 taky Seven Summits – tedy vystoupit na sedm nejvyšších hor světa.

A míří dál. Má koupenou turistickou letenku do vesmíru a sní o tom, že si jednou zdolá nejvyšší horu Měsíce.

Jak je lidem při stoupání na Mount Everest? Co bylo nejtěžší? Jaký to je pocit cestou překračovat zmrzlé mrtvoly? Podívejte se ve videu ve Víkendovém rozhovoru Veroniky Jonášové.

Reklama

Doporučované