Hlavní obsah

Mrazivé záběry z dronu. Mrtvých na Sulawesi budou tisíce, z pobočky KFC na pobřeží zbyl jen sloup

Zemětřesení a šestimetrová tsunami na ostrově Sulawesi mohou mít až tisíce obětí.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Nejnovější oficiální údaj o počtu obětí zní: 832 mrtvých.

Článek

Páteční zemětřesení a přívalová vlna tsunami, které v pátek zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, má již 832 obětí na životech. V dnešní nové bilanci to oznámila indonéská národní agentura pro řešení krizových situací. Dosud se uváděl zhruba poloviční počet potvrzených obětí.

Úřady očekávají, že počet obětí ještě vzroste, protože přicházejí informace z opuštěných oblastí, uvedla agentura Reuters.

Červený kříž odhaduje, že páteční katastrofa se týká až 1,6 milionu lidí. Velké obavy panují v případě Donggaly, která je odříznutá od proudu a komunikačních kanálů a rozsah škod tam stále není jasný.

Podívejte se na letecké záběry města Palu několik hodin po tsunami:

Hlavní město Sulawesi Palu, kde před katastrofou žilo zhruba 300 tisíc lidí.Video: Jan Marek, AP, Reuters

Desítky lidí jsou stále uvězněny v troskách tříhvězdičkového hotelu Roa Roa v hlavním městě Palu, které po zemětřesení o síle 7,5 stupně zasáhly šestimetrové vlny.

Z pobočky KFC v Palu, jež stála pár desítek metrů od pobřeží Celebeského moře, zbyl jen sloup s typickým logem fastfoodové firmy.

Šéf národní agentury pro řešení katastrof Willem Rampangilei podle zpravodajských stránek Kompas řekl novinářům, že jen v Palu je potvrzeno 420 obětí. Viceprezident Jusuf Kalla prohlásil, že počet mrtvých může vzrůst až na tisíce.

První záběr tsunami na Sulawesi:

Autentický záběr vlny tsunami pořízený mobilním telefonem v Palu.Video: Twitter.com/EricssenWen

V době katastrofy bylo v Palu 71 cizinců a o většině z nich úřady vědí. Jeden Jihokorejec je ale možná mezi 50 lidmi zasypanými pod hotelem Roa Roa. Pohřešují se také tři Francouzi a jeden Malajsijec. Přeživší cizinci budou evakuováni do města Makassar. Mezi postiženými by podle informací Ministerstva zahraničí neměl být žádný český občan.

Mluvčí agentury pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho na tiskové konferenci uvedl, že škody jsou rozsáhlé a tisíce domů, nemocnic, nákupních center a hotelů se zhroutily. Most odplavila voda a hlavní silnice do Palu byla odříznuta sesuvy půdy. Úřady se zatím nedostaly severně od Palu, do oblasti Donggala, která byla blíže epicentru zemětřesení. Zde žije více než 300 000 lidí.

Evakuační centra ve městě Palu by měl navštívit indonéský prezident Joko Widodo.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných.

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Palu je hlavním městem indonéského ostrova Sulawesi. Severně od něj bylo epicentrum pátečního zemětřesení.

V roce 2004 zemětřesení a tsunami zabily 226 000 lidí v 13 zemích, z toho více než 120 000 v Indonésii. Palu zasáhly tsunami v letech 1927 a 1968.

Reklama

Doporučované