Hlavní obsah

Mrtvých přibývá, válka se vrací na Ukrajinu

Na východě Ukrajiny znovu eskaluje situace.

 

Reklama

Proruští dělostřelci útočí na ukrajinskou Avdijivku, úřady připravují masivní evakuaci obyvatel.

Článek

Ukrajina a Rusko se vzájemně obviňují z toho, že se na východ Ukrajiny postupně vrací válka. V posledních dnech obě strany konfliktu hlásí nejvyšší počty obětí za poslední dny. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin informoval o osmi mrtvých ukrajinských vojácích a 26 zraněných.

Válkou trpí i civilisté. Během uplynulého týdne bylo příměří porušeno v 5600 případech, zhoršila se humanitární situace, více než 20 tisíc lidí se uprostřed zimy ocitlo bez vody, elektřiny a tepla.

Situace je vážná zejména v Avdijivce, kde stále útočí proruské těžké dělostřelectvo. Ukrajinské úřady prohlásily, že jsou připraveny na možnou evakuaci 16 tisíc obyvatel města.

Děje se tak i přesto, že před dvěma lety obě země podepsaly mírovou dohodu v Minsku.

Vojenská situace na východní Ukrajině se zhoršuje.

„Současné vyhrocení situace je jasným náznakem Ruska v pokračování očividné lhostejnosti k závazkům minské dohody,” uvedl ukrajinský ministr zahraničí.

Naopak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov viní Kyjev. Podle něj ukrajinské jednotky začaly s vražednou ofenzivou na ruské separatisty. Také varoval, že tento region „je na pokraji humanitární a ekologické katastrofy".

I Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Putina, obvinil ukrajinskou vládu z provokace, prý aby odvedla pozornost veřejnosti od domácích problémů.

Na stranu Kyjeva se však postavilo NATO, které obvinilo Kreml z podporování separatistů. Spojené státy i Evropská unie kvůli tomuto konfliktu a násilné anexi Krymu prodloužily sankce vůči Rusku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sdělil, že eskalace útočení dokazuje, že sankce proti Rusku musí trvat nadále, aby podle jeho slov „přivedly agresora ke spravedlnosti”.

Téměř 10 tisíc lidí zemřelo od roku 2014, kdy boje mezi Ukrajinou a ruskými separatisty začaly.

Reklama

Související témata:

Doporučované