Hlavní obsah

Mrtvých z věžáku už je 30, dalších 12 v kritickém stavu. Místo navštívila královna

Královna i premiérka Británie se sešly s oběťmi požáruVideo: ČTK, AP

 

Reklama

Královna navštívila přeživší v komunitním centru a ocenila práci bezpečnostních složek a dobrovolníků. Theresa Mayová se s pacienty sešla po silné kritice, že tak neučinila dříve.

Článek

Nejméně 30 lidí zahynulo při požáru věžového bytového domu v Londýně. Oznámil to šéf londýnské policie Stuart Cundy. Počet potvrzených obětí tak stoupl o 13.

Policejní vyšetřování se podle Cundyho zaměří také na otázku, zda byly v souvislosti s požárem spáchány trestné činy.

Britská královna Alžběta II. a princ William dnes navštívili přeživší požáru 24patrového bytového domu. Setkali se s nimi v jednom z komunitních center, kde jsou nouzově ubytováni.

Místo požáru navštívila i britská premiérka Theresa Mayová. Ta čelila velké kritice nejen ze strany veřejnosti, ale i od některých členů Konzervativní strany a dalších politiků. Mayová navštívila ruiny Grenfell Tower ve čtvrtek, setkala se však jen se zástupci pohotovostních složek. Soustrast s pozůstalými sdílela formou televizního prohlášení. Dnes se sešla s několika pacienty, kteří se při požáru zranili.

Na dotazy novinářů ohledně své návštěvy Mayová odpověděla, že místo tragédie navštívila proto, aby získala informace od pohotovostních složek. V ten samý den královna ocenila odvahu hasičů a neuvěřitelnou velkorysost dobrovolných pomocníků. Lidem, kteří požár přežili, pomáhají stovky dobrovolníků, kteří komunitním centrům poskytují oblečení, hračky a hygienické potřeby. Úřady pak zajistily provizorní ubytování v hotelech a ve sportovních centrech.

Obytný dům Grenfell Tower vzplanul v noci na úterý. Desítky lidí se stále pohřešují, proto policie předpokládá, že počet obětí bude vyšší. V nemocnici zůstává 24 lidí. Požár zapříčinila rozbitá lednička a spekuluje se o tom, že plameny se rychle rozšířily kvůli hliníkovému obložení domu.

Reklama

Doporučované