Hlavní obsah

Mrzí mě, že se lidé po Jamiem Oliverovi sápou, on přitom posouvá svět gastronomie dál i z dobré vůle, říká český kuchař Martin Škoda

Rozhovor s Martinem Škodou o krachujících restauracích Jamieho Olivera.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Škoda by se dal bez nadsázky považovat za českého Jamieho Olivera. Britský kuchař ho dokonce ke kulinařině v devíti letech inspiroval. Sám se s ním však nechce výrazně srovnávat, raději volí vlastní cestu k úspěchu. Přesto ví o Oliverově kariéře jako málokdo. Co říká na krach jeho restaurací?

Článek

V uplynulém týdnu přešly restaurace známého britského šéfkuchaře Jamieho Oivera především z řetězece Jamie's Italian pod nucenou správu. 25 restaurací v Británii je nyní zavřených. Podnikům se nedaří již delší dobu, již v roce 2017 zavřel Jamie Oliver šest z nich. Svůj podíl na tom má i brexit, který zapříčinil horší podmínky pro byznys, a nevýhodný kurz libry.

Jamie Oliver však není celosvětovým fenoménem díky svým restauracím. Naopak – proslavily ho dnes již dobře známé televizní pořady, na jejichž základě vydal i řadu kulinářských příruček a kuchařek. „Když si vzpomenu na jeho první pořad, tak tam byl divoký, spontánní, bezprostřední a na scénu vtrhnul s něčím novým, co do té doby nebylo známé,“ komentuje začátky Jamieho Olivera mladý český kuchař Martin Škoda, jehož ke kulinařině inspiroval právě britský šéfkuchař.

Britův úspěch připisuje Škoda kombinaci jeho osobnosti s kulinářským uměním. Jamie Oliver se nebojí vyrazit s kamerou na místní trhy, přímo před diváky vybrat pár kvalitních surovin a ještě čerstvé je zpracovat do pokrmu, nad kterým není potřeba stát v kuchyni dlouhé hodiny.

„Podle mě nemá na světě žádnou kopii. Spíš se mu snaží spousta lidí vyrovnat a být stejný jako on. On byl nedokonalý tim, že si vždycky šlapal na jazyk, dokonce měl dyslexii. Ve výsledku z toho udělal své plusové body, které mu ještě dodaly na jedinečnosti,“ říká Škoda.

Krach restaurací si vysvětluje jakou souhru několika faktorů. Restaurace, které krachují, sice nesou Oliverovo jméno, nicméně fungují jako franšízy. To ve zkratce znamená, že jednotlivé restaurace jsou každá provozována nezávislým podnikatelem. V každém jednotlivém podniku se tak mohou podmínky provozu lišit. Stejně tak záleží na personálu každé restaurace, který je zodpovědný za následování Oliverových receptů a udržování stanovené úrovně podniků. Pravdou také je, že v Británii jsou franšízové podniky velkým trendem a tamní trh začíná býr přesycený. Restaurace Jamieho Olivera tak nejsou jediným řetězcem, který se dostal do ztráty. „Navíc jsou ty restaurace obrovské. To možná byla jedna z těch mála chyb, že udělali zbytečně velké prostory, které je potřeba zaplnit. Řetězec pak rostl hrozně rychle. První restaurace byla otevřená v roce 2008. Možná, že kdyby to šlo pomaleji, dokázali by se době lépe přizpůsobit,“ uvažuje nad situací Martin Škoda.

Jeho kariéra je s tou Oliverovou v několika bodech společná. Oba jsou nyní profesionálními kuchaři bez kuchařského vyučení, začali vařit ve věku nižším než deset let, dnes mají na kontě několik vydaných knih a oba mají své kulinářské pořady. Má Martin Škoda stejné cíle jako slavný britský šéfkuchař? A dočkáme se v budoucnu restaurace nesoucí jeho jméno? Odpovědi i další zajímavosti o Jamiem Oliverovi se dozvíte z úvodního videa.

Reklama

Související témata:

Doporučované