Hlavní obsah

MS v číslech: O nadvládě Manchesteru City, střelci, který vyhlíží rekord i mladičké Nigérii

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola bude na začátku letní přípravy postrádat hned 16 fotbalistů (foto: Profimedia).Video: David Janeczek, Profimedia.cz, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velká část světové populace zapomene následující měsíc na každodenní problémy a soustředí se na největší fotbalovou událost planety. Podívejte se na zajímavosti 21. mistrovství světa ve fotbale.

Článek

Anglická fotbalová reprezentace vyslala do Ruska jako jediný z dvaatřiceti týmů třiadvacetičlenný kádr tvořený pouze hráči z domácí soutěže. V týmu Garetha Southgata jsou zastoupeni hráči z jedenácti týmů z Premier League.

Hned pět z nich působí v Tottenhamu, po čtyřech hráčích vyslaly oba manchesterské velkokluby a dva hráči z anglického kádru se budou po mistrovství hlásit na letní přípravu v Liverpoolu a Leicesteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Angličané spoléhají pouze na hráče z domácí soutěže.Video: AP

Ostatně anglické kluby vyslaly na mistrovství světa hned 124 fotbalistů. Pokud si odečteme anglické reprezentanty, tak stále více než sto fotbalistů ze zbylých 31 výběrů živí právě anglické celky.

V tomto žebříčku je na pomyslném druhém místě Španělsko. V této jihoevropské zemi se fotbalem živí hned 81 hráčů, dalších 67 fotbalistů hraje v Německu a zajímavostí je také to, že z italské ligy odletělo na turnaj 58 fotbalistů, což je při neúčasti italské reprezentace velmi vysoké číslo.

Na opačném konci žebříčku se nachází Senegal a Švédsko. Z obou tamních soutěží neodjel na turnaj do Ruska ani jeden fotbalista. Senegal a Švédsko tak spoléhají pouze na krajánky. Ostatní týmy mají ve svých kádrech alespoň jednoho fotbalistu z domácí soutěže.

Právě s jediným zástupcem domácí soutěže odletěli do Ruska také jedni z favoritů celého turnaje z Belgie. Stejně tak jako Islanďani, Nigerijci nebo Švýcaři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Leander Dendoncker je jediným belgickým fotbalistou na MS z domácí soutěže.Video: AP

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola bude muset přizpůsobit letní přípravu právě světovému šampionátu. Z týmu úřadujícího mistra Premier League trenéři národních týmů nominovali hned šestnáct fotbalistů. A to se ještě na poslední chvíli nevešel do německého kádru Leroy Sané.

Hráči Citizens budou na světovém šampionátu reprezentovat Anglii, Belgii, Německo, Brazílii, Argentinu, Francii, Španělsko a Portugalsko. Bylo by tedy velkým překvapením, kdyby se ani jeden z fotbalistů Manchesteru City nestal v Rusku mistrem světa.

Real Madrid je s patnácti fotbalisty druhým týmem s nejvíce hráči na turnaji. Hned šestice z nich reprezentuje Španělsko. Třetí Barcelona vyslala na turnaj čtrnáct fotbalistů. Katalánský velkoklub má navíc zastoupení ve všech osmi skupinách turnaje.

Po dvanácti hráčích vyslaly do Ruska Tottenham, Chelsea a Paříž. Celou jedenáctku posílá na turnaj ještě Bayern Mnichov, Juventus Turín a Manchester United.

Nejstarší kádr přivezla do Ruska Panama, pro většinu současné generace středoamerické reprezentace půjde s ohledem na premiérovou účast na mistrovství světa o vrchol kariéry.

Šestnáct hráčů panamského výběru je starších 25 let a devět z nich už oslavilo třicátiny. Průměrný věk týmu kolumbijského kouče Hernána Gómeze čítá 29,6 let.

Na desetinu stejným věkovým průměrem disponuje také další středoamerický tým z Kostariky. Naopak nejmladší tým letošního mistrovství pochází z Afriky. Nigérie spoléhá na kádr starý 25,9 let. Francie a Anglie má pak shodně průměr 26 let.

S Panamou se na turnaji moc nepočítá. Podle sázkových kanceláří je středoamerická země vůbec největší outsider turnaje.Video: Jakub Burian, AP

V Rusku se představí celkem 736 fotbalistů a hned 200 z nich už si na mistrovství světa v minulosti zahrálo.

186 fotbalistů ze současných kádrů si zahrálo na minulém šampionátu v Brazílii, 61 na turnaji v Jihoafrické republice a 21 bylo už v Německu v roce 2006. Třeba polský brankář Lukasz Fabianski byl členem polského týmu na německém turnaji a na mistrovství se objeví podruhé v kariéře po dvanácti letech.

Jediný Rafael Marquéz z Mexika si zahrál také v Koreji a Japonsku v roce 2002. Právě Marquéz jako čtvrtý fotbalista v historii pojede na pátý světový šampionát. To před ním dokázal pouze jeho krajan Antonio Carbajal, Němec Lothar Matthäus a Ital Gianluigi Buffon.

53 fotbalistů ze současných kádrů pro mistrovství se může pochlubit vstřelenou brankou na světovém šampionátu. V pozici historicky nejlepšího aktivního střelce se na turnaji objeví Němec Thomas Müller s desíti góly.

Druhý v této statistice je Kolumbijec James Rodriguez, jenž všech svých šest branek vstřelil na minulém turnaji v Brazílii. Po pěti gólech mají na svém kontě Argentinci Lionel Messi a Gonzalo Higuain, Uruguayec Luis Suarez a Australan Tim Cahill.

Další Němec Miroslav Klose je s 16 brankami historicky nejlepší střelec mistrovství světa. O jednu branku méně má Brazilec Ronaldo a legendární Pelé se na světových šampionátech trefil dvanáctkrát. Příblíží se Thomas Müller svému krajanovi na nadcházejícím turnaji?

Mistrovství světa začíná ve čtvrtek duelem domácího Ruska se Saúdskou Arábií. Turnaj vyvrcholí o měsíc později, finálový zápas je na programu 15. července.

Reklama

Doporučované