Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Libuší Šafránkovou

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poslední rozloučení s herečkou Libuší Šafránkovou 25. června 2021 v kostele sv. Anežky na pražském Spořilově.

Reklama

V kostele sv. Anežky na pražském Spořilově, kam od dopoledne chodily desítky lidí položit květinu a svíčku, se sešli pozvaní smuteční hosté na rozloučení s herečkou Libuší Šafránkovou.

Článek

Při slavnostní mši promluvili její herečtí kolegové a přátelé a zazněla písnička v jejím podání. Po asi hodinu a půl trvajícím obřadu byla vynesena z kostela rakev za doprovodu liturgického průvodu a potlesku přihlížejících.

„Dozvěděl jsem se o tvém odchodu během koncertu. A protože jsme věděli, jak máš, měla jsi ráda písničku Snadné je žít, tak jsme ti ji během koncertu spontánně věnovali. Pak mi zavolal můj kamarád, tvůj syn Pepa, abychom ti ji zahráli ještě jednou tady, na poslední cestu. Děkujeme ti, že jsi byla tou nejkrásnější pohádkovou bytostí našeho dětství. Děkujeme ti za všechno, co jsi pro nás vytvořila, a odpočívej v pokoji,“ řekl frontman kapely MIG 21 Jiří Macháček.

Libuši Šafránkové zazpívala na poslední cestu pěvkyně Gabriela Beňačková, modlitbu pronesla moderátorka Daniela Drtinová, která ji spojila i s modlitbou za všechny, kdo byli zasažení tornádem na jižní Moravě. V kostelních lavicích seděli kromě rodiny třeba Jiří Bartoška, Jan Kačer nebo Dagmar Havlová.

Na první setkání se Šafránkovou při natáčení filmu Babička vzpomínal herec Jan Hrušínský. „Lidí jako ona se rodí jako šafránu, mimořádných ve všech směrech. Jsem si jist, že Líba bude stále s námi, v našich srdcích vždycky bude. Bude tu dokonce pro mnoho dalších generací,“ řekl. Verše Jaroslava Seiferta ze sbírky Zápas s andělem přečetla zesnulé herečce Dagmar Havlová, která vzpomínala na jejich vzájemné přátelství trvající pět desítek let.

Další z hereckých partnerů Libuše Šafránkové, Ondřej Vetchý, řekl, že herečka vyvolávala v lidech dojem, že život musí být krásný, když existují taková něžná stvoření. V apelativním projevu uvedl, že osobnost Libuše Šafránkové měla sílu spojovat lidi a povzbuzovat je ke vzájemnému sblížení a toleranci. „Ode dneška na noční obloze září nová hvězda. To Večernice se vrátila na oblohu,“ připomněl její další filmovou roli.

Z playbacku zazněla písnička Andělé a andělíčci, kterou k televizním večerníčkům Šafránková nazpívala a v kostele ji doprovodili dětští zpěváci.

Od 10:00 do 14:00 se s herečkou chodili do kostela rozloučit lidé, kteří si ji zamilovali na filmovém plátně, v televizi nebo na divadelních prknech. V deštivém počasí si do místa, kam oblíbená herečka léta chodila, našly cestu desítky lidí. Čekali již před otevřením kostela, pořadatelé je pouštěli dovnitř po skupinkách kvůli dodržení protiepidemických opatření.

V kostele byla vystavena rakev ze světlého dřeva, na které byl dopoledne postaven růžový taneční střevíček připomínající zřejmě nejslavnější roli Šafránkové, titulní postavu z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Většina těch, kdo do kostela přinesli herečce růži či jinou květinu, se pak venku podepsali do kondolenční knihy. Venku také mohli lidé sledovat přenos mše, která byla jen pro pozvané hosty. Za kostelem vzniklo také pietní místo, kam lidé již v minulých dnech nosili svíčky a květiny. Zádušní mše a uložení na hřbitově se uskuteční o týden později 2. července v jejích rodných Šlapanicích u Brna.

Oblíbená herečka Libuše Šafránková, známá hlavně jako filmová Popelka, zemřela po dlouhé nemoci 9. června ve věku 68 let. Ztvárnila mnoho filmových i divadelních rolí, zejména v pražském Činoherním klubu. S láskou, obdivem a úctou na ni vzpomínají herečtí kolegové i filmoví a divadelní režiséři.

Reklama

Související témata:

Doporučované