Hlavní obsah

Muay Thai na olympiádě? Boxeři by mohli bojovat o medaile už v Paříži 2024

„Můj cíl je dostat se na olympiádu. Ve Francii je navíc Muay Thai docela populární,“ říká šéf České Muaythai Asociace Petr Ottich.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Muay Thai se představilo loni poprvé na olympiádě neolympijských sportů - Světových hrách a fanoušky zaujalo.

Článek

Muay thai neboli thajský box přijal Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na konci roku 2016 do rodiny olympijských sportů. Zatím jen provizorně, přesto jde o důležitý krok v tažení za pěti kruhy.

Medaile by se však v jednom z nejtvrdších bojových sportů mohly rozdávat už za šest let na olympiádě v Paříži. MOV totiž změnil politiku skládání sportovního programu. Závodníci by tak měli soutěžit nejen v disciplínách oblíbených po celém světě, ale i ve sportech typických pro pořadatelskou zemi.

Změna se dotkne hned olympiády v Tokiu 2020, kde se bude bojovat o medaile v pěti nových sportech - skateboardingu, surfingu, sportovním lezení, karate a baseballu se softbalem. V Paříži o čtyři roky později by mohlo podle stejného pravidla dojít na Muay Thai.

„Můj cíl je dostat se na olympiádu. Žádný jiný cíl už nemám. Teď máme navíc daleko větší šanci než kdykoliv dříve, protože ve Francii je Muay Thai docela populární. Loni nám navíc francouzská ministryně sportu slíbila, že udělají všechno proto, aby Muay Thai bylo na olympiádě minimálně ukázkovou disciplínou,“ věří předseda České Muaythai Asociace Petr Ottich.

Na rozdíl od klasického boxu se v Muay Thai používají také údery koleny a lokty, kopy nebo takzvané klinče, tedy různé úchopy. A čeští zápasníci patří v této disciplíně ke světové špičce, mohli by tak bojovat o olympijské medaile. Třeba mladí boxeři Tereza Dvořáková nebo Andreas Čehovský, který na květnovém mistrovství světa v Mexiku vybojoval bronzovou medaili.

Mezinárodní asociace světových her přijala Muay Thai mezi své členy v roce 2014, a tak se loni mohli i dva čeští bojovníci představit v polské Vratislavi na nejprestižnější akci neolympijských sportů - Světových hrách. Muay Thai při premiéře u fanoušků zabodovalo, český boxer Jakub Klauda navíc získal ve váhové kategorii do 91 kilogramů bronzovou medaili. Olympijský sen je ale stále daleko.

„Samozřejmě všechno to jsou jenom naše domněnky, sny a přání. Ale světová organizace tomu jde naproti. A díky tomu, že máme na Světové hry kladné ohlasy, tak předpokládám, že by se to mohlo podařit,“ dodává k možné účasti na olympiádě Ottich.

Reklama

Doporučované