Hlavní obsah

Mučení, popravy i povinné plnovousy. Svědectví z Mosulu pod diktátem Islámského státu

 

Reklama

Irácké jednotky dobývají východní předměstí a odhalují tak svědectví místních lidí, kteří popisují život pod vedením islamistů.

Článek

Irácké síly spolu s Kurdy už bojují o východní předměstí Mosulu. S přibližující se svobodou se z města odhodlává utíkat čím dál tím více lidí, na veřejnost se tak dostávají svědectví o přísné vládě islamistů. Všechna jsou shodná v jednom: Obyvatelé Mosulu a přilehlých měst mohou konečně znovu volněji dýchat a žít.

Vysoké daně, tresty a smrt

Ženy už nemusí zahalovat celou tvář, muži se zbavují svých plnovousů a oblékají džíny a trička s krátkým rukávem. Nemusejí už také islamistům odvádět vysoké daně, za větší i menší prohřešky už nehrozí useknutí ruky, vězení nebo smrt. „Když jste porušili jejich pravidla, byli jste zbiti nebo shozeni z budovy, zrádce a špiony okamžitě popravovali,” vylíčil zpravodajské agentuře Reuters Alí Hamid, který i s rodinou z Mosulu utekl před několika dny do uprchlického tábora spravovaného iráckou vládou.

Lidé utíkají z hořícího Mosulu. Ohně zapalují bojovníci Islámského státu, aby se mohli skrýt v hustém dýmu.

Hamida bojovníci Islámského státu třináct dnů mučili kvůli podezření, že vládě dodává informace. V Mosulu dlouho provozoval obchod s automobily. Po obsazení města islamisty musel za svůj obchod nejprve platit vysoké poplatky, posléze se ho musel vzdát - Islámský stát Alího Hamida zatkl a obchod mu zkonfiskoval.

Takzvaný Islámský stát obsadil Mosul prakticky bez boje v červnu 2014. Okamžitě se stal jedním z klíčových měst nově vyhlášeného chalífátu. Na zabraných územích Islámský stát neprodleně zavedl přísná pravidla - ohledně odívání, vycházení na ulici, účesů i úpravy vousů.

Reklama

Doporučované