Hlavní obsah

„Mučírny" už netáhnou. U sportu se Češi chtějí více bavit

Trendy ve fitness

 

Reklama

Posilování a bezhlavá cvičení ztrácejí na popularitě. Češi se během cvičení chtějí potkat s přáteli a bavit se. Vracejí se proto do obliby kolektivní sporty.

Článek

Do módy se vrací halové společenské sporty. Naopak menší zájem je o bosu, fitness či posilovny. Češi opouštějí stereotypní cvičení a chtějí se sportováním i bavit.

„Znatelně se zvyšuje množství opravdu společenských hromadných her. Lidé vytvářejí kamarádské spolky, začínají si objednávat haly na pravidelné bázi a chodí si s kamarády zakopat,“ říká Martin Lipert, provozovatel rezervačního systému Jdemenato.cz.

Redakce Seznamu má k dispozici analýzu více než jednoho milionu sportovních rezervací, které Češi přes tento systém udělali během prvního týdne letošního roku.

V porovnání s loňským rokem prudce vzrostl zájem o florbal, jumping či futsal. Naopak pokles o více než polovinu zaznamenalo objednávání posiloven či piloxingu.

Jaké jsou trendy ve sportování Čechů? To ve studiu Seznamu rozebrali s moderátorem Martinem Jonášem ředitel České komory fitness Karel Jarušek či trenérka jumpingu Tereza Michnová. Své postřehy přidal i Martin Pecka, analytik internetové návštěvnosti Seznam.cz. Jak po cvičení správně jíst, radí nutriční specialistka Blanka Procházková a o své zkušenosti s přípravou na Spartan Race se podělil redaktor Seznam Zprávy Pavel Cyprich.

„Lidé už nemají chuť bezhlavě do něčeho bušit a podobně. Chtějí se bavit a zvedá se schopnost zaplatit i docela značné částky za pronájem velkých hal,“ tvrdí Lipert.

Roste ale i cena sportovišť. Nejvíce si museli připlatit Češi za beachvolejbalové hřiště. To mezi roky 2015 a 2016 zdražilo o více než 50 procent.

O téměř 40 procent zdražil i nohejbal. Zatímco v roce 2015 vyšlo hřiště na 131 korun, loni v průměru na 179 korun.

Zlevnil naopak hlavně squash, který podle dat ztrácí i na popularitě.

Podle dřívějšího průzkumu agentury Ipsos česká domácnost utratí průměrně za sportovní aktivity 13 940 korun ročně, rodiny s dětmi dokonce 19 390 korun. Z výzkumu agentury NMS Market Research zase vyplývá, že 63 procent Čechů ve věku 16-54 let se sportu aktivně věnuje, většinou jednou týdně.

Reklama

Doporučované