Hlavní obsah

Mueller: Kdybychom měli jistotu, že je Trump nevinný, řekli bychom to

Mueller: Kdybychom měli jistotu, že je Trump nevinný, řekli bychom to.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

K ovlivnění voleb došlo, nelze ale s jistotou hovořit o zapojení jednotlivých lidí, tak zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller ve svém prvním veřejném vystoupení okomentoval dvouleté vyšetřování ruského vlivu na poslední americké prezidentské volby. S tím byl spojován i sám prezident Donald Trump. Mueller uvedl, že pokud by si vyšetřovatelé byli jisti jeho nevinou, objevilo by se to v jejich zprávě.

Článek

„Kdybychom si byli zcela jisti, že se prezident nedopustil trestného činu, řekli bychom to,“ uvedl zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller před novináři při svém středečním vystoupení. Mueller před novináři prolomil mlčení o vyšetřování možného ruského vlivu na poslední americké prezidentské volby a také roli členů štábu vítěze voleb Donalda Trumpa. Roli Ruska ve volbách zkoumal dva roky.

„Zároveň jsme ovšem nedošli k závěru, zda prezident trestný čin spáchal,“ dodal Mueller. Zvláštní vyšetřovatel zároveň řekl, že případné obvinění amerického prezidenta, dokud je v úřadu, je v rozporu s americkou ústavou.

Mueller na začátku svého vystoupení na půdě amerického ministerstva spravedlnosti uvedl, že k ovlivnění amerických prezidentských voleb došlo a do ovlivňování byly zapojené také ruské tajné služby. O tom, zda se na procesu podílely také konkrétní osoby ze štábu prezidenta Trumpa, se ale s jistotou podle Muellera hovořit nedá.

Zvláštní vyšetřovatel také řekl, že středeční prohlášení je jeho prvním a posledním veřejným vystoupením, na kterém se bude k vyšetřování vyjadřovat. Za něj osobně i tým vyšetřovatelů podle Muellera hovoří samotná zpráva, kterou sepsali. Mueller zároveň dodal, že se jedná o jeho vlastní rozhodnutí, které mu nikdo nepřikázal. Je tedy možné, že před senátní komisi, která si žádá jeho svědectví, nepředstoupí, dokud bude slyšení veřejné.

Muellerovu zprávu v polovině dubna zveřejnil ministr spravedlnosti William Barr, některé pasáže ale nechal začernit kvůli utajovaným informacím, neskončenému vyšetřování či ochraně soukromí. Ještě v březnu před zveřejněním dokumentu předložil Barr krátké shrnutí Muellerovy zprávy, s jehož formulací byl ale Mueller podle médií nespokojený.

Reklama

Doporučované