Hlavní obsah
Online

Mueller potvrdil, že vyšetřování ruského vlivu na volby Trumpa plně neočistilo

Foto: AP

Robert Mueller předstoupil před právní výbor Sněmovny reprezentantů.

Reklama

aktualizováno •

Vyšetřovatel ruského vlivu na prezidentské volby v USA Robert Mueller dnes v právním výboru Sněmovny reprezentantů potvrdil fakta ze své zprávy a řekl, že nemůže prezidenta Donalda Trumpa plně zprostit viny z bránění spravedlnosti. Mueller také sdělil, že Trumpovo tvrzení, že jej zpráva plně očišťuje, není správné.

Článek

Muellerův tým vliv Ruska na Trumpovu kampaň vyšetřoval 22 měsíců a dospěl k závěru, že Rusko do voleb v roce 2016 zasahovalo, avšak Trump ani nikdo jiný v USA s Rusy tajně nespolupracoval. Nedospěl ale k jednoznačnému závěru, pokud jde o otázku, zda Trump bránil průchodu spravedlnosti. „Prezident nebyl očištěn z činů, které údajně spáchal,“ sdělil Mueller.

Dnes se Mueller dostavil před právní výbor a výbor pro zpravodajské služby. Ve velmi stručných odpovědích potvrzoval údaje ze své zprávy, jejíž obsah byl zčásti zveřejněn na jaře. Řekl, že nenašel dostatek důkazů o Trumpově vině při spolčování s Rusy, a potvrdil rovněž, že prezident odmítl vypovídat před jeho týmem.

V druhém slyšení pak řekl, že usiloval o předvolání Trumpa a nakonec od toho upustil z obavy, že by se vyšetřování příliš táhlo, protože prezident by se bránil předvolání právní cestou. Trump odpověděl na otázky písemně a Mueller připustil, že interview by bylo užitečnější.

Padla také otázka týkající se údajného Muellerova zájmu stát se znovu ředitelem FBI, jak tvrdí Trump. Tuto funkci Mueller zastával v letech 2001 až 2013 a Trump tvrdil, že v roce 2017 o ni měl zájem znovu, ale neprošel při výběrovém rozhovoru. Den po něm byl v květnu 2017 jmenován zvláštním vyšetřovatelem.

Trump a republikáni mnoho měsíců tvrdili, že Muellera jako kandidáta do čela FBI Trump odmítl. Mueller dnes řekl, že při setkání jako zájemce o tuto funkci nefiguroval.

Kritický byl Mueller k Trumpově obdivu k serveru WikiLeaks, který zveřejnil v době kampaně citlivé informace o Trumpově soupeřce Hillary Clintonové. Mueller řekl, že označit tento obdiv za problematický je slabé slovo. Na adresu Ruska Mueller řekl, že zasahuje do kampaně i teď a bude chtít ovlivnit volby v roce 2020.

Analytici listu The New York Times, kteří se ke slyšení vyjadřovali, dospěli k závěru, že Mueller neposkytl nic, co dříve nebylo známo. Mueller obsah zprávy shrnul do tří bodů – ruská vláda zasahovala do amerických voleb; nedospělo se k závěru, že členové Trumpovy kampaně v tom s ruskou vládou spolupracovali; důraz se kladl na objasnění pokusů vyšetřování bránit. „Nakonec jsme dospěli k závěru, že nerozhodneme, zda prezident spáchal zločin,“ sdělil Mueller.

Jak napsala agentura Reuters, demokraté doufají, že Muellerova výpověď před kamerami ve Sněmovně oslabí Trumpovu šanci na znovuzvolení. Republikáni prezidenta brání a demokraty za předvolání Muellera kritizují.

Trump v ranním tweetu napsal, že „demokraté a ostatní“ se snaží vymyslet zločin a připsat ho „naprosto nevinnému prezidentovi“. Později tweetoval během slyšení, několikrát citoval reportéry stanice Fox News. Nakonec sám napsal, že musí demokratům poděkovat, že slyšení zorganizovali. Prezidentův právník Rudy Giuliani poukázal na Muellerova častá zaváhání a požadavky na zopakování otázek. Mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová slyšení označila za katastrofu pro demokraty.

  • Mueller: Chtěli jsme vyšetřování ukončit co nejrychleji. Proto jsme Trumpa nepředvolali

    „Proč jste prezidenta Trumpa nepředvolali?“ ptal se reprezentant Sean Maloney.

    „Když jsme byli téměř u konce našeho vyšetřování, stále jsme se ani trochu nepřiblížili tomu, abychom prezidenta Trumpa dostali na rozhovor. Nechtěli jsme vykonávat pravomoci předvolání z nutnosti co nejrychlejšího ukončení vyšetřování,“ uvedl Mueller.

  • Muellerovo slyšení končí

    Po téměř sedmi hodinách bylo Muellerovo slyšení ukončeno.

  • Schiff a Mueller se shodli, že volení zástupci by se měli držet vyšších standardů

    Předseda sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff: „Naši volení zástupci by se měli držet vyšších standardů, než je pouhé vyhýbání se kriminálním činnostem, že?

    Mueller: „Naprosto.“

  • Mueller zdůraznil, že ruské vměšování do amerických voleb stále probíhá

    Texaský republikán Will Hurd se Roberta Muellera zeptal, zdali jeho vyšetřování ukázalo, že by se Rusko pokusilo zasáhnout do amerických voleb znovu.

    „Nebyl to jediný pokus. Dělají to právě teď, když tu sedíme,“ odpověděl Mueller. „A očekávají, že to udělají během příští kampaně,“ dodal.

  • Trumpův právník Sekulow: Muellerovo svědectví odhalilo nedostatky jeho vyšetřování

    Trumpův právník Jay Sekulow na Twitteru prohlásil, že Muellerovo svědectví odhalilo znepokojivé nedostatky jeho vyšetřování.

    „Svědectví odhalilo, že tuto sondu provedla malá skupina politicky zaujatých státních zástupců, kteří, ať se snažili, jak se snažili, nebyli schopni prokázat bránění spravedlnosti, spiknutí ani tajnou dohodu mezi Trumpovou kampaní a Ruskem. Je také jasné, že speciální vyšetřovatel vedl své dvouleté vyšetřování naprosto bez zábran,“ uvedl prezidentův právník. „Američané chápou, že tento problém je u konce. Chápou také, že případ je uzavřen.“

  • Mueller popřel, že informace do médií unikly z jeho kanceláře

    Mueller se postavil tvrzení reprezentanta Chrise Stewarta, že během vyšetřování unikly z kanceláře zvláštního poradce informace do médií.

    „Tomu nevěřím,“ řekl Mueller Stewartovi. „Od začátku jsme se zavázali k tomu, abychom minimalizovali možnost úniku. Myslím, že jsme během těch dvou let, kdy jsme byli v provozu, byli úspěšní.“

  • Mueller: Trumpova chvála WikiLeaks je přinejmenším problematická

    Mueller popsal Trumpovu chválu WikiLeaks jako přinejmenším problematickou.

    Reprezentant Mike Quigley na slyšení popsal několik případů, kdy Trump chválil web poté, co během prezidentských voleb v roce 2016 rozšířil soukromé e-maily poradce Hillary Clintonové.

  • Trumpovi úředníci omezovali vyšetřovaní používáním zašifrovaných komunikací

    Mueller v odpovědi na otázku demokratického reprezentanta Erica Swalwella potvrdil, že vyšetřování „bylo omezeno používáním zašifrovaných komunikací ze strany Trumpových úředníků“.

    „Věřím, že tomu tak bude,“ odpověděl Mueller Swalwellovi.

  • Následuje desetiminutová přestávka

  • „Doufám, že mé hlášení poslouží jako zpráva těm, kteří přijdou po nás,“ uvedl Mueller

    Mueller řekl reprezentantce Jackie Speierové, že doufá, že jeho hlášení poslouží jako zpráva těm, kteří přijdou po nich.

    Na otázku, co by chtěl, aby si Američané z jeho zprávy vzali, Mueller odpověděl: „Signál, vlajku, pro ty z nás, kteří mají v této oblasti určitou odpovědnost, aby tyto povinnosti vykonávali rychle a nenechali tento problém přetrvávat.“

  • Meadows: Muellerovi se stále nedaří odpovědět na základní otázky

    Člen Sněmovny reprezentantů, republikán za Severní Karolínu a blízký spojenec Trumpa Mark Meadows byl podle CNN před několika minutami viděn v Bílém domě.

    „Muellerovi se stále nedaří odpovědět na základní otázky. Nepamatuje si fakta, důkazy, dokonce ani vlastní závěry. Lidi – ten chlap nevedl vyšetřování. Jeho tým demokratů odporu ano. A použili jej jako zbraň k zacílení na prezidenta, kterého nenáviděli,“ napsal Meadows na Twitter.

  • Mueller Himesovi rovněž potvrdil, že ruské vměšování do amerických voleb mělo za cíl pomoci Donaldu Trumpovi

    „Který prezidentský kandidát byl ruským? Který měl mít z ruského vměšování prospěch?“ zeptal se zástupce Jim Himes, demokrat z Connecticutu.

    Mueller odpověděl: „Donald Trump.“

  • Mueller: Využívat informace cizích vlád k politickému prospěchu může být zločin

    Reprezentant Himes se Muellera zeptal: jestli kandidát na prezidenta obdrží nabídku informací od cizí vlády, měl by kandidát tento kontakt nahlásit?

    Mueller: „Měl by – a v závislosti na okolnostech to může být zločin.“

    Trump nedávno řekl, že v případě, kdy by mu cizí vláda nabídla informace o protivnících, by se na ně rád podíval.

  • Mueller: Vyšetřování nebylo lovem na čarodějnice

    Na dotaz předsedy výboru Mueller odmítl Trumpem opakovaná tvrzení, že jeho vyšetřování bylo „lovem čarodějnic“.

    „Není to hon na čarodějnice,“ řekl zvláštní vyšetřovatel Adamu Schiffovi.

  • Schiff: Trumpova kampaň nebyla loajální k USA

    Předseda výboru pro zpravodajské služby Adam Schiff využil úvodní prohlášení k tomu, aby Trumpovu kampaň osočil z neloajality k zemi.

    „To jsou silná slova, ale jak jinak můžeme popsat prezidentskou kampaň, která neinformovala úřady o zahraniční nabídce špíny na svého oponenta? Kampaň, která tu špínu veřejně neshodila ani ji neodmítla, ale která ji místo toho pozvala, povzbuzovala ji a naplno využila?“ řekl Schiff.

  • Trump na Twitteru poděkoval demokratům

    „Chtěl bych poděkovat demokratům za to, že dnes ráno uspořádali slyšení. Nyní, po 3 hodinách, se Robert Mueller musí podrobit Adamu Schiffovi – ostudě naší země!“ napsal Trump na Twitter.

  • Slyšení pokračuje, druhá část s výborem pro zpravodajské služby právě začala

    Předseda výboru pro zpravodajské služby Adam Schiff proslovem zahájil druhou část slyšení s vyšetřovatelem ruského vlivu na prezidentské volby v USA Robertem Muellerem.

  • Druhá část slyšení se více zaměří na ruské vměšování do voleb

    Slyšení s výborem amerického Senátu pro kontrolu zpravodajských služeb bude pravděpodobně více zaměřené na část Muellerovy zprávy týkající se ruského zasahování do průběhu amerických voleb.

  • Slyšení s právním výborem skončilo, přestávka bude trvat zhruba dvacet minut

    Právní výbor ukončil slyšení s Muellerem zhruba s půlhodinovým zpožděním.

    Slyšení se sněmovním výborem pro kontrolu zpravodajských služeb se zřejmě posune tak, aby mohla proběhnout alespoň dvacetiminutová přestávka.

  • Mueller: Ano, Trumpa je možné po odchodu z úřadu obvinit

    Mueller několikrát prohlásil, že Trumpa nelze obvinit kvůli dlouhodobé politice ministerstva spravedlnosti, která obvinění prezidenta v úřadě označuje jako protiústavní, tzv. OLC opinions. Taková politika by se však po odchodu Trumpa z funkce již neuplatňovala.

Reklama

Hlavní zprávy