Hlavní obsah

Mugabe po zatčení armádou odmítá odstoupit. Jsem legitimní vládce, řekl

Prezident Zimbabwe Mugabe zatím odstoupit nehodláVideo: AP

 

Reklama

Zimbabwský prezident Robert Mugabe, kterého ve středu zadržela armáda, odmítá rezignovat. Tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země. V čele země armáda zřejmě chce bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwu.

Článek

V Zimbabwe sílí tlak na odstoupení prezidenta Roberta Mugabeho. Pokud sám odmítne rezignovat, vedení zimbabwské vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) ho chce odvolat. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odkazem na vysokého činitele ZANU-PF.

Mugabeho ve středu zadržela armáda, která v zemi de facto převzala moc. Vojáci s Mugabem dál vyjednávají. Autoritativní prezident však nadále tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země a zatím nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok.

Vůdci zimbabwské vládní strany by se v pátek měli sejít, aby připravili rezoluci o odvolání Mugabeho, a umožnili tak zahájit proces sesazení, napsala agentura Reuters. „Není cesty zpět,” prohlásil stranický zdroj.

Armáda podle agentury AP uvedla, že v rozhovorech s Mugabem dosáhla pokroku ohledně prezidentova odchodu. Předák vlivných válečných veteránů podpořil zásah vojáků a řekl, že Mugabe nezůstane ve funkci. Hlava státu ale podle něj požádala ještě o několik dalších dní až měsíců. K demisi Mugabeho vyzval prezident sousední Botswany Ian Khama.

Mugabe se v pátek poprvé od středečního zadržení objevil na veřejnosti. Podle zpravodajského serveru BBC se zúčastnil promočního ceremoniálu na univerzitě v hlavním městě Harare. K událostem posledních dnů se však nevyjádřil.

Někdejší viceprezident Emmerson Mnangagwa se vrátil ve čtvrtek do Zimbabwe, sdělil agentuře AFP zdroj z Mnangagwova okolí. Mugabe Mnangagwu 6. listopadu odvolal z funkce viceprezidenta, což vyvolalo současnou krizi. Ministr informací tehdy uvedl, že Mnangagwa jevil „známky neloajálnosti”. Bývalého viceprezidenta armáda zřejmě chce v čele státu.

Ve čtvrtek se do Zimbabwe vrátil také vůdce opozice Morgan Tsvangirai, jenž podstupoval léčbu rakoviny v zahraničí. Jeho příjezd podpořil spekulace o možném brzkém sesazení Mugabeho. Tsvangirai již také prezidenta vyzval k rezignaci „v zájmu národa”.

Agentura Reuters již dříve napsala, že hlavním cílem armádní intervence je pravděpodobně zabránit Mugabemu, aby předal moc své dvaapadesátileté manželce Grace.

Reklama

Související témata:

Doporučované