Hlavní obsah

Mugabe se léčí v Singapuru a již nemůže chodit

Výměnou za odstoupení požadoval Mugabe imunitu.Video: AP

 

Reklama

Bývalý zimbabwský vůdce Robert Mugabe se poslední dva měsíce léčí v Singapuru a již nedokáže chodit. Příští týden by se ale měl vrátit do Zimbabwe, informoval dnes současný zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa. 94letý Mugabe vládl jihoafrické zemi téměř 40 let od její nezávislosti na Británii, jeho pád vyvolal před rokem armádní převrat.

Článek

Mnangagwa vystoupil před stoupenci vládního Afrického národního svazu Zimbabwe – Vlastenecké fronty (ZANU-PF) v Mugabeho vesnici Murombedzi asi 100 kilometrů západně od Harare. Uvedl, že jeho předchůdce se měl do země vrátit již 15. října, jeho chatrné zdraví mu to ale neumožnilo.

Mnangagwa nicméně již neupřesnil, jakou léčbu Mugabe podstupuje. „Právě jsme obdrželi zprávu, že je mu lépe a vrátí se 30. listopadu. Již nemůže chodit, my se o něj budeme i nadále starat," dodal. Mugabe již během své vlády podstoupil několik léčebných cest do Singapuru. Úřady vždy tvrdily, že má šedý zákal, a popíraly zprávy soukromých médií, že trpí rakovinou prostaty.

Mugabeho pád vyvolal armádní převrat z 15. listopadu 2017, po kterém vojáci drželi autoritářského prezidenta i jeho manželku v domácím vězení. Armádě se nelíbilo, že Mugabe tehdy 6. listopadu odvolal viceprezidenta Emmersona Mnangagwu podporovaného generály. Bývalý ministr pro národní bezpečnost Mnangagwa později Mugabeho v čele země nahradil.

Reklama

Související témata:

Doporučované