Hlavní obsah

Můj děda – a terorista? Divadelní hra o prvním teroristickém útoku v Česku

Reportáž Terezy Willoughby.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Generační výpověď plná napínavého scrollování i sebeironických prokliků. Proč hraje Švandovo divadlo představení plné fake news?

Článek

Pražská čtvrť Letná. V jednom z mnoha barů popíjí se svým děvčetem mladý absolvent práv. Vypadá to na podařené rande, když najednou zjistí, že jeho děda byl zatčen a obviněn z terorismu. „Brzy se ukáže, že to není fake news, ale že dezinformačním webům podlehl právě děda,“ popisuje zápletku hry její autorka Barbora Hančilová.

Vypráví o světě, v němž jsou blízcí často nejdál a jediná cesta za nimi vede ven z virtuálních krajin plných trollů. „Soužití různých generací nikdy nebylo snadné. V digitální době informačních válek, lživých zpráv, dezinformací a alternativních faktů, jimiž jejich autoři záměrně matou a rozdělují společnost, to platí dvojnásob.“

Hančilová se volně inspirovala údajným prvním českým teroristickým útokem, který na Mladoboleslavsku spáchal sedmdesátiletý český důchodce. Chtěl veřejnost upozornit na domnělé nebezpečí spojené s migrační vlnou. Víc o hře se dozvíte z rozhovoru s autorkou v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby.

V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované