Hlavní obsah

Můj nástupce je známý už půl roku, říká ministryně Nováková

Andrej Babiš nevyloučil, že Marta Nováková skončí ve funkci ministryně průmyslu a obchodu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiéra čeká schůzka s prezidentem Zemanem. Informace, které přinesl Babišův deník MF DNES a podle kterých jsou na spadnutí personální změny ve vládě, nechtěl ministerský předseda komentovat.

Článek

Premiér Andrej Babiš odmítl komentovat změny ve své vládě, o nichž v pondělí napsal deník MF Dnes, který Babiš vlastnil a nyní je kvůli zákonu o střetu zájmů umístěn ve svěřenském fondu.

Deník napsal, že v řádu týdnů opustí vládu ministryně průmyslu Marta Nováková a ministr dopravy Dan Ťok.

Premiér tyto změny v pondělí dopoledne nepopřel, ale ani se o nich nechtěl bavit. „Nebudu komentovat personální změny,“ odpověděl na otázku, zda se chystá nahradit ministry dopravy a průmyslu.

Ministryně Marta Nováková uvedla, že se o odchodu z vlády s premiérem nebavila. „Ani teď, ani v minulosti,“ řekla. Uvedla však, že je znám její nástupce. „Ten už je známý půl roku,“ řekla.

Podpořila tím spekulace, že na její místo nastoupí místopředseda Rady pro vývoj, výzkum a inovace Karel Havlíček, z něhož chce Babiš udělat také vicepremiéra pro ekonomiku.

Za ministra dopravy Dana Ťoka, který podle MF Dnes opouští vládu z vlastní vůle, údajně premiér dosud náhradu hledá.

Ministerské křeslo se pod Novákovou rozhoupalo už v únoru. Nevoli vzbudil její výrok, že za drahá mobilní data nemohou operátoři, ale sami zákazníci, protože je málo využívají. Minulý týden pak ministryně na žádost čínského velvyslance vykázala zástupce Tchaj-wanu ze setkání se zahraničními investory.

Podle ministryně Novákové jsou za diplomatické faux pas odpovědní lidé z jejího úřadu. Nemůže prý kontrolovat práci osmi set zaměstnanců.

„Náš odbor, naše sekce pro Evropskou unii a zahraniční obchod, celou tu akci připracovala. Já jsem přišla na tu akci a absolutně jsem nebyla informovaná o tom, že vlastně jsou tam tihleti zástupci (Tchaj-wanu),“ řekla Nováková.

Kdo půjde z vlády ven? Zákulisním informacím o možné personální rošádě se nedávno věnoval pořad Reportéři Seznamu. Nyní vám rozhovor Sabiny Slonkové a Václava Dolejšího předkládáme znovu. Video: Lukáš Sál

Zástupci Tchaj-wanu podle ní na akci pořádané Ministerstvem průmyslu vůbec neměli být. Tchaj-wan nemá v Česku oficiálně velvyslanectví, ale hospodářskou a kulturní kancelář.

„Ta akce byla pro diplomatický sbor, takže já jsem ani nepředpokládala, že by tam byl někdo mimo diplomatický sbor,“ řekla ministryně. „V okamžiku, kdy už jsem byla tam a musela jsme se rozhodnout, tak jsem říkala panu náměstkovi, ať teda udělá vše potřebné, aby tam nevznikl nějaký konflikt. Pan náměstek se rozhodl, že se dohodne se zástupci Tchaj-wanu, že odejdou,“ dodala.

„Já jsem pana premiéra o té situaci, která tam nastala, informovala hned poté, co se to stalo, takže to není o tom, že by byl nějaký tchaj-wanský průšvih,“ odmítla Nováková, že by kvůli incidentu měla ve funkci skončit.

Reklama

Doporučované