Hlavní obsah

Můj příští plán je nechat si vložit čip do mozku, říká vědec přezdívaný Kapitán Kyborg

Seznamte se s Kapitánem Kyborgem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Prahy se chystá Kapitán Kyborg - britský vědec Kevin Warwick, který jako první na světě prokázal možnost mimosmyslové komunikace.

Článek

Warwick na vlastním těle testuje využívání počítačových implantátů, které umožňují manipulaci s předměty nebo právě mimosmyslovou komunikaci. Do testu, při němž si předával nervové vzruchy s druhým člověkem, Warwick zapojil svou českou ženu Irenu. V budoucnu chce vyzkoušet možnost sdílení myšlenek a emocí s druhými za pomoci čipů vpravených do mozku.

„Příště by to opravdu měla být komunikace přímo mezi lidskými mozky, což je ale možné udělat pouze tak, že implantáty vložíte přímo do mozku. A to je mnohem nebezpečnější,“ říká v rozhovoru pro pořad Svět bez obalu britský vědec.

„To, co jsem dělal předtím, bylo pouze trochu riskantní. A sice mít implantát v nervovém systému - to také mohlo dopadnout špatně, ale mohlo to poškodit ‚pouze‘ nervový systém. Tento experiment by však znamenal dát implantát do mozku. U jakékoliv operace mozku je asi 3procentní šance, že budou nějaké problémy - krvácení do mozku, nečekaná reakce. Takže o tom pořád mluvím s chirurgy, plánuji to, ale zároveň to odkládám. Mám obavy. Říkám si stále: Příští rok. Pořád dokola. Je to ale můj plán,“ říká profesor Kevin Warwick.

Svět bez obalu sledujte každou neděli od 20.30 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Jak ji naladit, poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované