Hlavní obsah

Multimiliardový obchod. PPF dotáhla plán pustit investora do svých sítí

Foto: Seznam Zprávy

V sídle skupiny PPF dotáhli obchod, který se plánoval ještě za života Petra Kellnera.

Reklama

aktualizováno •

PPF Group a singapurský státní investiční fond GIC uzavřely dohodu, na jejímž základě získá GIC třicetiprocentní podíl v infrastrukturní společnosti CETIN Group.

Článek

Plán na prodej části CETINu vznikl ještě za života Petra Kellnera. Teď skupina PPF uzavřela společně se singapurským státním investičním fondem GIC dohodu, podle níž CIG získá v CETIN Group třicetiprocentní podíl.

Skupina CETIN je jedním z největších poskytovatelů telekomunikační infrastruktury ve střední a východní Evropě. Provozuje téměř 70 tisíc kilometrů optických kabelů a provozuje telekomunikační sítě v Česku, Bulharsku, Maďarsku a Srbsku.

Hodnotu transakce žádná strana nezveřejnila. Nicméně podle dokumentů, které PPF představovala privátně investorům při plánovaném vstupu na burzu, by mohla dosahovat cena za třicetiprocentní podíl 1,5 až 2 miliardy eur (38 až 50 miliard korun).

V únoru napsala agentura Bloomberg, že si PPF už vybrala poradce, kteří mají sondovat možnosti prodeje, konkrétně banky BNP Paribas, Morgan Stanley a Société Générale. Agentura pak v březnu citovala anonymní zdroj, který řekl, že PPF si celý Cetin cení minimálně na 6,7 miliardy eur.

Pro management to byla jednoznačně jednodušší cesta než vstup na burzu, se kterým se pojí řada povinností.
Manažer blízký transakci

„Hodnotím ten deal velmi pozitivně. Pro management to byla jednoznačně jednodušší cesta, než vstup na burzu, se kterým se pojí řada povinností,“ řekl pro SZ Byznys manažer blízký transakci, který si nepřál být jmenován.

V roce 2020 spravoval CETIN aktiva ve výši 2,3 miliardy eur (59 miliard korun) a jeho zisk před započtením úroků, daní a odpisů EBITDA činil 333 milionů eur (8,5 miliardy korun). Skupina PPF si ve CETIN, která je předním poskytovatelem, zachovává majoritu 70 procent.

Osvícené rozhodnutí

Společnost CETIN tak završila své úsilí, které začalo v roce 2015, kdy z české telekomunikační skupiny O2 Czech Republic vyčlenila infrastrukturní část. Později to samé udělala u operátorů značky Telenor na ostatních trzích.

Vznikla tak jedna z prvních infrastrukturních telekomunikačních skupin vůbec. Tento model pak následovaly další firmy jako například španělská společnost Cellnex. „Myšlenka tehdy vznikla v týmu O2, přičemž Petr Kellner ji osvíceně odsouhlasil,“ dodal zmíněný manažer.

Původ myšlenky nicméně sahá ještě dál do historie. „Na přelomu tisíciletí byl zpracován strategický dokument na rozdělení Českého Telecomu do dvou skupin: infrastrukturní a telekomunikační části. Myšlenka padla pod stůl nástupem vlády Miloše Zemana a jeho ministra Peltráma a vytlačení Holanďanů z firmy, dávno před vstupem španělského O2,“ říká Antonín Bulín, který byl v letech 1997 až 2000 výkonný ředitel strategie Českého Telecomu.

Vypořádání transakce mezi PPF Group a GIC nyní podléhá schválení příslušnými regulačními úřady.

„Při vstupu do sektoru telekomunikací před necelými osmi lety PPF prohlásila, že chce evropskému trhu nabízet špičkové služby. Těší nás tedy, že nyní uzavíráme partnerství s významným a respektovaným mezinárodním investorem, který je uznáván pro svoji jedinečnou schopnost vidět hodnotu ve stabilních aktivech, generujících solidní a dlouhodobý zisk,“ uvedl Ladislav Bartoníček, akcionář a generální ředitel skupiny PPF.

CETIN působí v Česku, Bulharsku, Maďarsku a Srbsku. PPF již dříve v tomto roce uvedla, že zkoumá možnosti prodeje skupiny, včetně potenciální primární veřejné nabídky akcií nebo přímého prodeje minoritnímu investorovi.

Singapurský státní fond GIC bude mít své představitele v představenstvu společnosti. „Jako dlouhodobý investor jsme přesvědčeni, že sektor digitální infrastruktury bude i nadále silně růst a společnost CETIN má jako přední telekomunikační platforma ve středovýchodní Evropě dobrou pozici, aby z tohoto růstu profitovala,“ uvedl Ang Eng Seng, investiční ředitel GIC pro infrastrukturu.

GIC je přední globální investiční společnost, která byla založena roku 1981 s cílem zabezpečit budoucnost Singapuru v oblasti financí. Fond investuje ve více než 40 zemích světa do podílů v různých společnostech, do státních či korporátních dluhopisů, do nemovitostí, do oblastí private equity či venture capital anebo do infrastruktury. Centrála GIC je v Singapuru a tým 1800 lidí fond zaměstnává v deseti finančních metropolích.

CETIN Group je co do velikosti, geografického zastoupení a pozice na trhu jedním z nejvýznamnějších velkoobchodních poskytovatelů aktivní a pasivní telekomunikační infrastruktury v regionu střední a východní Evropy.

CETIN vznikl v roce 2015 oddělením infrastruktury od telekomunikačního operátora O2 Czech Republic. Jako skupina společnost funguje od roku 2020, kdy došlo k oddělení infrastruktury od operátorů, kteří pod značkou Telenor působí v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku: součástí telekomunikačního portfolia PPF jsou od roku 2018.

Cetin Group

  • Skupina působí kromě Česka v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku, zaměstnává tři tisíce lidí.
  • K 31. březnu 2021 byla skupina Cetin největším poskytovatelem telekomunikační infrastruktury v Česku s 34% podílem na trhu a druhým největším poskytovatelem v Maďarsku, Srbsku a Bulharsku, a to s 28% podílem na trhu, 30% podílem na trhu a 32% podílem na trhu.
  • Portfolio aktiv firmy zahrnuje přibližně 11 200 lokalit, včetně 3 400 věží, 13 700 bodů přítomnosti a 69 700 kilometrů optických kabelů.
  • Denní provoz na mobilních sítích je 2,6 petabajtů.
  • Kromě toho společnost Cetin CZ poskytuje služby pevné přístupové sítě, kterou prochází 3,9 milionu domácností prostřednictvím nedávno modernizované sítě FTTC a dalších 0,2 milionu domácností se sítí ADSL a 105 tisíc domácností s technologií FTTH: dohromady to představuje 85 procent všech domácností v České republice.
  • Kapacita 69 700 kilometrů páteřní optické a agregační sítě umožňuje nabízet celostátní pokrytí prostřednictvím sdružené nabídky hostingu lokalit, aktivní rádiové přístupové sítě a backhaulové a transportní konektivity.
  • Aktiva ke konci roku 2020 dosahovala 2,3 miliardy eur. Zisk EBITDA pak 333 milionů eur.

Zdroj: Cetin Group

Reklama

Doporučované