Hlavní obsah

Musela bych lidem vzít slevu na dítě, poplatníka i manželku, říká k Zemanovu plánu Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová je zatím připravená narušit jedinou daňovou výjimku – chce zavést stravenkový paušál.

Reklama

Lidé si odečítají z daní ročně okolo 300 miliard korun. A právě ty jsou podle prezidenta Zemana rezervou, na kterou by se dalo sáhnout.

Článek

Zdroje jsou. Máme rezervy 318 miliard korun, řekl ve Sněmovně prezident Miloš Zeman. A ty rezervy podle něj tvoří daňové slevy, které by bylo třeba zrušit, protože „na ně doplácejí ti, kteří daně platí řádně“. Svůj nápad nadnesl v projevu, v němž přišel podpořit v prvním čtení návrh rozpočtu z pera ministryně Aleny Schillerové.

Ačkoliv vicepremiérku vlády Andreje Babiše prezident vychválil jako erudovanou a skvělou diplomatku při jednání s ministry, ta se mu v otázce daňových slev vzpěčuje.

„Už jsem natolik pragmatická a zkušená, že představa, že bychom většinu výjimek zrušili, je nereálná,“ vysvětluje ministryně, proč si na Zemanem zmiňované „zdroje“ nehodlá sáhnout.

Navíc by šlo o peníze lidí, nikoliv firem. Zemanem zmíněná částka totiž odpovídá výhradně daňovým úlevám poskytovaným fyzickým osobám. V roce 2017 si lidé odečetli z daní celkem 319 miliard korun, o rok dříve 306. Firmy si pak snížily daňovou povinnost zejména díky odpočtům DPH o necelých dvě stě miliard každý ze zmíněných roků.

„Je pravdou, že kdyby se vzaly všechny výjimky, a mám na mysli veškeré slevy a odečitatelné položky, veškerá osvobození, která v zákoně máme, tak se skutečně pohybujeme na částce nad 300 miliard. Ale je to nereálné, že bychom většinu z nich škrtli,“ reagovala ministryně Alena Schillerová.

Podle ní by se musely škrtnout i slevy na poplatníka, slevy na děti a slevy na manželku, aby se stát dostal na zmíněných více než 300 miliard. A dodala, že právě tyto výjimky nikdy škrtat nebude.

Naopak upozornila, že jednu výjimku se už snažila redukovat v současném daňovém balíčku. Jde o osvobození výher z hazardu nad 100 tisíc korun.

„A je z toho poměrně velký poprask. Jsem ale připravená navrhnout stravenkový paušál k 1. 1. 2021,“ řekla ministryně financí.

Dalo by se podle ní uvažovat i o zrušení několika dalších výjimek. Nechtěla ale prozradit, které má konkrétně na mysli. „Je třeba se o tom bavit s odbornými svazy,“ řekla Schillerová.

Reklama

Doporučované