Hlavní obsah

Musí mít respirátor i děti? Počkejte si do pondělí, říká ministerstvo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministr zdravotnictví v pátek oznámil, že na místech s větší koncentrací lidí už nebudou stačit látkové roušky nebo jedna chirurgická rouška. Není ale jasné, zda se nové opatření vztahuje i na děti.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí vyhlásí povinnost nosit na místech s vysokou koncentrací lidí respirátor, nanoroušku, nebo dvě chirurgické roušky přes sebe. Platit bude v obchodech, hromadné dopravě nebo nemocnicích.

Není ale jasné, zda se toto nařízení bude týkat jen dospělých, nebo i dětí. Momentálně je systém nastavený tak, že povinnost nosit na veřejnosti ochranu nosu a úst platí pro všechny - dospělé i děti. Výjimku mají jen děti do třetích narozenin.

Na dotaz Seznam Zpráv sdělila tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová pouze to, že je potřeba vyčkat na přesné znění vyhlášky. Ta bude představena v pondělí, opatření mají platit pravděpodobně od půlnoci z pondělí na úterý.

Pokud by pro děti měla platit stejná pravidla jako pro dospělé, respirátory by stejně nosit nemohly. V dětské velikosti se nevyrábí a běžné velikosti dětem nemohou sedět.

„Respirátory evropské ochranné třídy FFP1 až FFP3 se ve velikostech pro děti nevyrábějí. Norma EN 149 je totiž pracovní normou a děti v Evropské unii pracovat nesmí. Proto se respirátory při certifikaci podle této normy na dětech netestují,“ vysvětlil předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Respirátory ve školách?

Zbývaly by tak nanoroušky nebo klasické chirurgické roušky v dětských velikostech. Samostatnou otázkou zůstává, jestli se změní pravidla pro roušky ve školách. Respirátory budou zřejmě nosit minimálně učitelé.

„Co se týče pedagogů, tam Ministerstvo školství začalo činit kroky, jak respirátory dostat k pedagogickým pracovníkům. U dětí je povinnost nošení té ochrany nastavena s tím, že jsou navíc ještě testované, tam je situace pojištěna tímto způsobem,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Testování dětí ve školách ale začne až 1. března a zatím se nepočítá s tím, že se budou testovat všechny třídy. „Vypadá to, že se budou nejdříve testovat ty starší ročníky. U první a druhé třídy to ještě pořádně nevíme,“ řekla Seznam Zprávám Hana Stýblová, ředitelka ze základní školy Božkov v Plzni.

Podobně se vyjadřuje i Michal Černý, ředitel Masarykovy ZŠ v Praze 9 a prezident Asociace základních škol. „V dotaznících od ministerstva se ptají na to, kolik je tam zaměstnanců teď, kolik jich tam bude, až nastoupí deváťáci, a na počet deváťáků. Ale nikdo se neptá na počet prvňáků a druháků. Já usuzuji, že se tedy prvňáci a druháci testovat zatím nebudou,“ řekl Černý.

Pokud by školáci měli povinnost nosit respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky, byl by to podle ředitelky Stýblové i finanční problém pro rodiny dětí.

„Myslím si, že to pro ty rodiny nebude dostupné. Vidíme to jako problém. Může se jednat o doporučení, ale pokud by to stát měl nařídit, tak by to bylo hrozné, ještě takhle narychlo,“ popsala Stýblová.

Podle Vladimíra Ždímala, experta na aerosol z Ústavu chemických procesů Akademie věd, děti do zhruba deseti let z epidemiologického hlediska nepředstavují takové riziko přenosu jako dospělí.

„Ono sice jsou ty děti schopny ten virus šířit, protože ho trochu namnoží, ale namnoží ho málo a nepředají to tak účinně. Například hlava mého vnuka je v úrovni mého břicha, to znamená, že když na mě mluví, tak ty kapénky se nedostanou k mému dýchacímu ústrojí. Prostě na mě nedoprskne. Ten areosol se rozptýlí, a než dojde k mým ústům, tak už je v mnohem menší koncentraci,“ vysvětluje Ždímal.

Podle vědce tak dítě předá třeba jen desetinu dávky co dospělý člověk. „Můj imunitní systém to dokáže zpracovat a ten můj průběh bude mnohem lehčí nebo nebudu mít žádný příznak,“ dodává Ždímal.

Reklama

Doporučované