Hlavní obsah

Musí za tím být korupce, říká Američan, který poznal, jak se rozdělují zakázky na silnicích

Musí za tím být korupce, říká Američan, jehož stroj nedostává v Česku zakázky na údržbu silnicVideo: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

James Crocker dodává po celém světě speciální stroje na čištění silnic. Ale jen v Česku jeho technologie nemá šanci získat veřejnou zakázku.

Článek

Podnikatel Milan Jagoš před lety koupil ze Spojených států speciální stroj, který umí čistit silnice například od nánosů z pneumatik.

I když díky tomu nabízí v České republice ojedinělé služby, přesto jeho firma za celou dobu nezískala ani jedinou ze zakázek, které Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na tyto práce vypsalo.

Celkem to byly zakázky za desítky milionů korun, do soutěží však ŘSD zve pouze konkurenční společnost. Argumentuje například tím, že stroj pana Jagoše není pro české silnice vhodný, přestože ho používají po celém světě a pan Jagoš s ním v Česku vyhrává zakázky na čištění letištních ploch.

Jaký je důvod, že služby podnikatele Jagoše odmítá, chtěl Seznam zjistit přímo od ŘSD. Dva týdny však žádal marně o jeho vyjádření.

Sám podnikatel Jagoš nemá jiné vysvětlení, než že jde o komplot ŘSD a jeho konkurentů.

A kromě něj postoj ŘSD nechápe ani James Crocker, šéf firmy Waterblasting Technologies, která v USA stroj vyrábí. V rozhovoru pro Seznam například připomíná, že stroj používají v 53 zemích světa. A bez problémů, říká.

ŘSD odmítá dávat podnikateli zakázky.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Pan Crocker proto mluví o tom, že v zakázkách na čištění silnic „se nehraje fér“. Musí za tím být korupce, je přesvědčen.

„Když slyším o tom, že vládní instituce tvrdí, že naše zařízení není vhodné pro plnění veřejných zakázek na dálnicích, vyvolává to ve mně podezření,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam.

Firma pana Jagoše už kvůli svému případu podala trestní oznámení. Policie věc uzavřela s tím, že o korupci nejde. Právník firmy Leopold Černý však z usnesení státního zastupitelství připomíná také větu, že „v postupu pracovníků ŘSD lze spatřovat ne zcela korektní jednání“.

Celou reportáž najdete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované