Hlavní obsah

Musím přehodnotit postoj k Barmě, řekl Biden a pohrozil sankcemi

Titulní stránky barmského tisku den po vojenském převratu.

Reklama

Den po nekrvavém puči v Barmě obvinil americký prezident Joe Biden tamní armádu z ohrožení demokracie.

Článek

Spojené státy vyhrožují Barmě obnovením uvalení sankcí. Ty přitom zrušily v nedávné době. V prohlášení uvedl americký prezident Joe Biden, že síla by nikdy neměla přemoci vůli lidu nebo se pokusit vymazat výsledek důvěryhodných voleb. Reagoval tak na listopadové volby, ve kterých strana NLD (Národní liga pro demokracii) Aun Schan Su Ťij získala 80 % hlasů. Biden uvedl, že postoj k Barmě bude muset na základě probíhajících událostí přehodnotit, a zdůraznil, že Spojené státy vždy budou podporovat demokracii, pokud bude v ohrožení.

Již dříve se k převratu kriticky vyjádřila i Evropská unie nebo OSN. Generální tajemník OSN António Guterres označil převrat za „vážnou ránu pro demokracii“. OSN také volá po propuštění minimálně 45 zadržených osob.

Jaký dopad budou mít výhrůžky USA, je ale nejisté. Toe Zaw Latt z organizace The Democratic Voice of Burma uvedl pro BBC, že tamní armáda s možnými sankcemi jistě počítá. Zdůraznil, že je pro ni určující především postoj zemí z okolních regionů, jako je Čína, Japonsko nebo Jižní Korea. Postoj Západu je podle Latta armádě „spíše jedno“.

Asijské státy jsou ale ve svých prohlášeních zdrženlivé. Čína uvedla, že zahraniční vměšování není řešením, a vyzvala všechny strany k domluvě. Kambodža, Thajsko a Filipíny označily celou situaci za „interní spory“.

K propuštění Aun Schan Su Ťij z domácího vězení a uznání výsledků parlamentních voleb z roku 2020 dnes vyzvala armádu právě NLD. Podle agentury AFP je ale armáda s největší pravděpodobností přesvědčena, že má Barmu den po nekrvavém puči pevně pod kontrolou. Již za tak krátkou dobu se jí podařilo vyměnit 11 ministrů a dalších zástupců v sektoru financí, zdravotnictví, vnitra a zahraničních věcí.

Přestože zadržená Su Ťij vyzvala tamní obyvatele k protestům, zůstaly ulice v Barmě v pondělí večer a úterý ráno prázdné. Naopak byla zaznamenána ve všech větších městech přítomnost vojáků. Podle AFP v zemi také znovu funguje telefonní a internetové spojení, které bylo v pondělí do značné míry přerušeno. Obnoveny byly bankovní služby, uzavřeno naopak zůstává mezinárodní letiště v Rangúnu.

Situací v Barmě, do jejíhož čela se po převratu postavil vrchní velitel armády Min Aun Hlain, by se dnes měla zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Doporučované