Hlavní obsah

Vládní rada: Musíme řešit romská témata, napětí eskaluje. Pomoci má kampaň a manuál

Vládní rada žádá o pomoc orgány EU.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Napětí mezi Romy a Čechy eskaluje a současná legislativa na něj neumí reagovat. Členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny žádají představitele EU o pomoc i spolupráci.

Článek

Nedávné napětí ve Dvorcích na Bruntálsku či incident v Lipníku nad Bečvou, kde byla napadena skupina romských dětí, poukázalo na nové projevy nenávisti vůči romské menšině. To vnímá Rada vlády pro romské záležitosti jako velmi vážnou situaci, kterou je potřeba řešit. A to nejen na úrovni českých orgánů. V EU vzniká nová kampaň k aktuálním romským tématům.

„Ta kampaň je určená pro celou EU a evropské orgány s tím, že by měly mít možnost ovlivnit situaci v celoevropském měřítku a dožadovat se třeba i odstranění některých nedostatků či změn v zákoně v ČR,“ sdělil v rozhovoru pro Seznam.cz člen vládní rady, držitel Řádu britského impéria a bývalý policista Petr Torák.

Ten má za to, že současná česká legislativa nestačí. Srovnává ji s britskými zákony, které jsou podle něj lépe nastaveny. „Kdyby mě někdo slovně napadal, mohl bych to bez problémů oznámit na policii, ta by ho začala vyšetřovat. To se v Česku neděje,“ doplnil.

Členové rady navíc tvrdí, že vláda nenaplňuje závazky spojené s integrační politikou Romů. Napadení romských dětí už ale podle rady nejde přehlížet. Měl by proto vzniknout jakýsi manuál, jak podobné situace řešit a hlavně jak eskalaci napětí předcházet.

Další člen vládní rady František Bikár dodává, že by měl manuál řešit i to, jak rychle by měla policie informovat veřejnost o tom, jak se incident řeší, jak je kvalifikovaný trestný čin a zda je pachatel na svobodě. Vládní rada aktuálně čeká na vyjádření premiéra Andreje Babiše i ministra vnitra Jana Hamáčka, jestli mají o schůzku zájem.

Nedávné konflikty totiž podle nich vyžadují diskuzi. „Poslední dva závažné incidenty jsou výpovědí o poměrech v naší společnosti. Vzájemné vztahy Romů a Čechů definuje frustrace a její eskalace ve veřejném prostoru je na denním pořádku. Jsme svědky každodenních slovních útoků na sociálních sítích, vyzývání k násilí. Podobné činy, i když mají vždy svůj lokální kontext, přispívají ke zhoršování podmínek soužití pro obě strany,” stojí v dokumentu, který má redakce k dispozici.

„Zároveň ministerstva nenaplňují zodpovědně závazky spojené s integrační politikou Romů, což má za následek neustálé zhoršování životních podmínek určité části romské menšiny, z čehož rezultují problémy, jež menší obce často nedokážou a nemohou účinně řešit,“ píše se dále v textu.

Reklama

Doporučované